Ruské auto, které nemá ani po půl století konkurenci. Vyzkoušeli jsme UAZ Buchanka

Pro Buchanku je typická khaki barva karoserie. Tato konkrétní kombinace osobního a užitkového provedení má označení 3909.
53 let a prakticky beze změny - to je ve zkratce design UAZ 3909 Combi alias Buchanky. Jako model 452 se tehdy sovětský stroj ukázal v roce 1965, jeho kořeny lze však vystopovat až k modelu 450 z roku 1958. Už tehdy přitom užitkový vůz dostal i dnes typickou přezdívku Buchanka, což znamená bochník chleba.
Jak asi nejjednodušeji poznat moderní provedení od toho původního? Prostřednictvím zrcátek, která jsou od nového století plastová.
Také světla se v průběhu let změnila, nejvíce ale ještě na konci minulého století, kdy došlo ke zvětšení blinkrů. Dnes mají čirý kryt, kdysi byl však zbarven do oranžova.
Pohled skrze přední masku odhalí část techniky vozu.
Foto: Jan Matoušek
Jan Matoušek Jan Matoušek
9. 6. 2018 16:28
Ruská automobilka UAZ má svůj modelový program postavený zčásti prakticky na veteránech. Vedle off-roadu Hunter, jehož historie sahá až k typu 469 z roku 1971, nabízí také dodávku či minibus, kterým se podle tvaru karoserie ve stylu bochníku chleba říká Buchanka. Původně se tento typ jmenoval UAZ 452 a představen byl v roce 1965. Jen s minimálním množstvím změn se pod nejrůznějšími číselnými kódy (liší se podle varianty) prodává dodnes a dováží se i do Evropy. Redakce Aktuálně.cz se jedním pro Evropu homologovaným kusem krátce svezla. Podívejte se do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy