U Tesly už mohou nabíjet i ostatní. Automobilka jim zpřístupnila prvních deset stanic

ČTK Martin Přibyl ČTK, Martin Přibyl
2. 11. 2021 9:56
Americký výrobce elektromobilů Tesla v pilotním programu poprvé zpřístupní svou nabíjecí síť elektroautům jiných značek. Projekt se bude testovat na deseti místech v Nizozemsku. Řidiči získají na dobíjecí stanice Supercharger přístup pomocí aplikace americké automobilky.
Dobíjecí stanice Tesla Supercharger v Česku.
Dobíjecí stanice Tesla Supercharger v Česku. | Foto: Jan Horčík

Řidiči vozů Tesla mohou tyto stanice využívat nadále a společnost bude pečlivě sledovat, zda nejsou jednotlivé lokality přetížené. Tesla provozuje po celém světě více než 25 000 stanic Supercharger, v Česku jsou na sedmi místech. Jejich nejnovější verze zvládá dobíjet výkonem až 250 kW, od července probíhá upgrade na výkon 300 kW. 

Ostatní výrobci automobilů za účelem zřízení sítě nabíjecích stanic vytvářejí aliance nebo investují do start-upů. Například koncern Volkswagen společně s BMW, Mercedesem, Fordem, Hyundaiem a Kiou provozuje v rámci joint-venture Ionity síť vysokorychlostních stanic s výkonem až 350 kW.

Nabíjecí stanice Tesly mohou použít vozy s kombinovaným nabíjecím systémem (CCS), který mimo jiné upřednostňují BMW, Daimler, Ford, Hyundai či koncern Volkswagen. Superchargery přístupné vozům konkurenčních značek se dají filtrovat na webu Tesly.

Řidiči elektromobilů jiných značek než Tesla na účtu za nabití naleznou poplatek navíc, který se použije mimo jiné na adaptaci stanic pro široké spektrum aut a na rozšíření sítě. Cenu za nabíjení lze snížit pomocí členství v nabíjecím programu.

Elon Musk v minulosti také nadhodil možnost, že by starší vozy s pomalejším dobíjením platily na Superchargerech více. Ceny za dobíjení by se také v budoucnu mohly měnit v čase podle poptávky. 

Minulý týden tržní hodnota amerického výrobce elektromobilů poprvé přesáhla jeden bilion dolarů (přes 22 bilionů Kč). Automobilka navzdory globálnímu nedostatku čipů dosáhla ve třetím kvartálu letošního roku svého nejlepšího čtvrtletního výsledku.

Čistý zisk automobilky činil 1,62 miliardy dolarů (zhruba 35,5 miliardy korun). To je zhruba pětkrát více než ve stejném období před rokem. Společnost od července do konce září prodala 241 300 vozů, což je zhruba o 72 procent více než v třetím kvartálu loňského roku. Od začátku roku Tesla prodala 627 300 vozů.

Dnes si akcie Tesly připsaly 8,5 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy