Turecko má do čtyř let vyrábět vlastní auto. Erdogan chce být prvním zákazníkem

ČTK ČTK
3. 11. 2017 10:54
V Turecku se zatím vyrábí auta západních značek, teď by země chtěla produkovat vlastní model. Podle prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana jí na přípravu stačí jen čtyři roky. Chce, aby mu pak Turci dávali přednost před ostatními auty. Sám jim přitom půjde příkladem, protože se stane prvním zákazníkem nového vozu.
V Turecku se od šedesátých let vyráběly vozy značky Anadol, ale v devadesátých letech byla jejich produkce zastavena.
V Turecku se od šedesátých let vyráběly vozy značky Anadol, ale v devadesátých letech byla jejich produkce zastavena. | Foto: Anadol

Turecko uvede na trh vůz domácí výroby. Podle čtvrtečního oznámení tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana se tak stane v roce 2021. Prezident zároveň věří, že mu Turci budou dávat přednost před ostatními značkami.

"Budu prvním zákazníkem, pokud za něj budu moci zaplatit," citovala prezidenta agentura Reuters. Jeho vládnoucí Strana spravedlnosti a rozvoje (AK) léta o výrobu národního vozu usilovala. Podle agentury Reuters v ní spatřuje důkaz rostoucí ekonomické síly Turecka.

Na výrobě bude spolupracovat pět firem: skupina Anadolu, turecko-katarský podnik BMC, holding Kiraca, skupina Turkcell a holding Zorlu. Analytici jsou k plánu spíše rezervovaní, nemají důvěru v konkurenceschopnost zdejšího průmyslu a zmiňují relativní nedostatek zkušeností některých členů konsorcia.

V Turecku se od šedesátých let vyráběly vozy značky Anadol, ale v devadesátých letech byla jejich produkce zastavena, připomněla agentura DPA. Zdejší automobilový průmysl aktuálně produkuje především vozy pro americké a evropské automobilové značky.

Erdogan není zdaleka prvním vládcem země, který si dal za cíl výrobu nového domácího auta. O své automobilové značce snil i libyjský diktátor Muammar Kaddáfí, který dokonce předvedl koncept futuristického vozu. Vzhledem k revoluci, která skončila jeho smrtí, ale z plánů sešlo. To vůdce nacistického Německa Adolf Hitler uspěl, když nařídil výrobu lidového vozu Volkswagen.

 

Právě se děje

Další zprávy