Troubíte? Tak to si počkáte. V Indii vymysleli semafor, který trestá rámusící řidiče

Martin Přibyl Martin Přibyl
10. 2. 2020 16:02
"Vítejte v hlavním městě klaksonů," začíná virální video, kterým bombajská policie prezentuje svůj pokus, jak zklidnit a především ztišit dopravu v indickém městě. Na základě podle všeho zažitého řidičského mýtu tamní šoféři při příjezdu na červenou troubí, aby jim dříve padla zelená. 
Troubení aut v Bombaji | Video: Mumbai Police

Výsledkem je neskutečný kravál, který v přeplněném městě s hustou dopravou, podle společnosti Tomtom dokonce čtvrtou nejhustší dopravou na světě, tvoří kolorit u každé větší křižovatky.

Policie se proto troubící řidiče rozhodla vytrestat. Na vybrané semafory nainstalovala hlukoměry, a pokud zvuk klaksonů překročí 85 decibelů, tak se automaticky prodlouží červená fáze. Pokud rachot neutichne, dojde k tomu znova a znova… Nejenže tak nervózní šofér zelenou nepřivolá, ale navíc si prodlouží čekání.

"Bohužel, je to takový náš zvyk, mnoho Bombajců se v podobně nezodpovědném troubení doslova vyžívá. Jenže tím jen přispívají k hlučnosti v ulicích, která poškozuje lidský sluch, zvyšuje krevní tlak, zvyšuje stres a celkově zhoršuje dopravu," cituje britský The Guardian bombajského policejního komisaře Madhukara Pandeye.

Podle Pandeye o problému všichni vědí, ale nikdo s ním nechce nic dělat. "Naším pokusem tak možná zlepšíme řidičskou disciplínu a do ulic přineseme neutroubenou, tichou a nestresující dopravu," prohlásil.

Celý pokus probíhal v Bombaji v listopadu a prosinci a již se mluví o tom, že by se podobná zařízení mohla rozšířit i do dalších indických měst. Ostatně hustá doprava ztěžuje život i v dalších centrech: Bangalúru, Puné nebo Novém Dillí. 

Používání klaksonu je v Indii takovým národním sportem, že německé Audi v roce 2012 dokonce pro indický trh nasadilo speciální klaksony. Ten původní evropský prý v autě vydržel jen dva týdny.

 

Právě se děje

Další zprávy