Tři pravidla jízdy v mlze: Běda tomu, kdo nechá světla na automatice

Martin Přibyl Martin Přibyl
29. 12. 2019 6:37
Podzim a zima jsou obdobím mlh. Zhoršená viditelnost snadno vede k nehodám i na místech, která jsou běžně považována za veskrze bezpečná – třeba na dálnici. Jak by se měl řidič v mlze správně chovat? Podívejte se do našeho přehledu.
Foto: Shutterstock

2. Bez mlhovek se často obejdete

Ne vždy je ale nutné s potkávacími světly rovnou zapínat i mlhovky. Český zákon sice předepisuje použití zadní mlhovky za zhoršené viditelnosti za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Jak už jsme ale psali zde, není definováno, co je horší viditelnost. Pokud se chcete řídit nějakým exaktnějším pravidlem, doporučujeme to německé. Mlhovky se smí rozsvítit, pokud není vidět dál než na padesát metrů.

Důvodem je to, že je to snadno poznat. Právě padesát metrů by totiž měla být vzdálenost mezi jednotlivými směrovými sloupky po kraji vozovky.

Použití předních mlhovek je volitelné. Pokud je máte, osvětlí lépe těsné okolí auta a uleví řidičovým očím, které jinak v mlze těžko pátrají po přepážkách.

Jakmile mlha povolí, mlhovky zase vypněte. Jinak budete zbytečně oslňovat další šoféry. Relativně zbytečné je ve většině případů i jejich použití ve městě. Zejména zadní mlhovky jsou na obtíž v koloně, brzdová světla totiž svítí podobnou intenzitou. Nemusíte se bát, že by vás auta za vámi neviděla.

 

Právě se děje

Další zprávy