Tři generace Audi A3 = 3 miliony prodaných kusů

Radek Pecák Radek Pecák
27. 7. 2013 7:48
Audi A3 bude brzy také s pohonem na zemní plyn a jako dobíjecí hybrid
Takto vypadají zástupci všech tří generací
Takto vypadají zástupci všech tří generací | Foto: Audi

Už třímiliontý vůz Audi A3 sjel v polovině července z výrobní linky třímiliontý vůz. Příběh modelové řady A3 začal před 17 lety, kdy s ní značka Audi založila segment prémiových kompaktních vozů. Od té doby jezdí Audi A3 po silnicích ve 117 zemích. Jubilejním vozem se stal model Audi A3 Sportback 2.0 TDI quattro v bílé barvě.

V Česku je nová generace Audi A3 nejprodávanějším vozem Audi po prvním pololetí letošního roku.

V Ingolstadtu bylo v loňském roce vyrobeno celkem 152 993 vozů modelové řady Audi A3  (včetně verze Sportback a modelů S). Již v roce 2001 byla přitom, mimo jiné z důvodu velké poptávky, přemístěna část výroby z Ingolstadtu do maďarského Győru, přičemž ve spolupráci obou závodů vznikaly rovněž první generace modelů Audi A3 Cabriolet a Audi RS 3 Sportback.

Bude i plug-in hybrid

První generace Audi A3 bylo prodáno 913 000 vozů. Druhá generace se vyráběla v letech 2003 až 2013. Celkem bylo zákazníkům dodáno téměř dva miliony vozů Audi A3 druhé generace. Třetí generace Audi A3 byla představená na podzim 2012.

Od února 2013 se prodává také nové Audi A3 Sportback, které je nejžádanějším modelem z ingolstadtské produkce. V polovině června letošního roku rozšířil nabídku řady A3 model Audi A3 Limuzína, který je prvním vozem s logem čtyř kruhů vyráběným kompletně v Maďarsku.

Tím rozšiřování nabídky v řadě 3 Audi nekončí. V roce 2014 přijde na trh model A3 Sportback e-tron s hybridním pohonem typu plug-in a již koncem letošního roku se u prodejců objeví A3 g-tron s pohonem na zemní plyn, resp. na ekologicky vyráběný plyn Audi e-gas.

 

Právě se děje

Další zprávy