Trestání dopravních přestupků v cizině se zjednoduší

ČTK ČTK
9. 4. 2014 17:17
Novela zákona o provozu zavádí povinnou přeshraniční výměnu informací o pachatelích závažných dopravních přestupků.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Ondřej Besperát

Praha - Vláda schválila novelu zákona usnadňující potrestání zahraničních pachatelů dopravních přestupků. Řekl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák.

Novela zákona o provozu na pozemních komunikacích na základě směrnice EU zavádí povinnou přeshraniční výměnu informací o pachatelích závažných dopravních přestupků.

Nové nařízení mají povinnost promítnout všechny členské země EU do domácí legislativy. Závaznou informační povinností novela výrazně usnadní práci obcím s rozšířenou působností, na jejichž území se dopravní přestupek stal.

Jen za nejzávažnější delikty

Českým úřadům naopak novela zavádí povinnost zahraničnímu majiteli vozu a pravděpodobnému pachateli přestupku zasílat spolu s oznámením o zahájení správního řízení také informační formulář v jazyce daného státu. Ten bude obsahovat údaje o tom, jakého přestupku se kdy a kde podezřelý dopustil, včetně možného postihu. Podrobnější informace pak budou v samotném oznámení o zahájení řízení.

Povinnost podávat informace o majiteli vozidla by se měla týkat pouze taxativně vymezených, zejména nejzávažnějších protiprávních deliktů. Jde například o překročení povolené rychlosti, telefonování za jízdy, nezastavení auta na patřičný signál nebo jízdy pod vlivem alkoholu či drog.

Druhý pokus

Novelou zákona se kabinet zabýval už před rokem. Kvůli pádu vlády následovanému předčasnými volbami se ale nestihl legislativní proces dotáhnout do konce, uvedl mluvčí ministerstva dopravy. Celý proces je tak nutné znovu zopakovat.

 

Právě se děje

Další zprávy