Nepostradatelná zemědělská vozidla. Nad některými starými traktory zůstává rozum stát

Jan Matoušek Dan Poláček Jan Matoušek, Dan Poláček
Aktualizováno 11. 5. 2023 9:47
Porsche, Ford nebo Lamborghini. Co mají tyto tři značky společné? Všechny se totiž kromě osobních aut objevovaly nebo ještě objevují také na traktorech. Historie zemědělských strojů přitom sahá ještě hluboko do období parních strojů, výraznou stopu zanechaly traktory také na české automobilové výrobě. V galerii si můžete připomenout historii traktorů.
Foto: Aktuálně.cz / Bill Whittaker / Wikipedia / Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license.

Parní začátky

Na začátky výroby traktorů měl zásadní vliv vynález parního stroje. Zatímco o prvních autech hovoříme až na konci 19. století s postupným rozmachem spalovacího motoru, první traktory jsou starší a jejich vznik se podle mnohých datuje někam už na začátek 19. století. V tu chvíli se jednalo o něco jako "přenosný parní motor na kolech", který se využíval k pohonu mechanické zemědělské techniky, samotný ale nebyl schopný pohybu a musel být přemisťován třeba pomocí koní. Mimochodem slovo traktor vychází z latinského trahere, doslova v překladu "táhnout".

Předchůdcem traktorů v dnešním slova smyslu byly lokomobily, tedy mobilní komplet parního kotle a parního stroje, který se vyvinul postupným zdokonalováním předchozích nápadů. Na snímku vidíte lokomobilu americké firmy Harrison Machine Works z roku 1882.

 

Právě se děje

Další zprávy