Toyota zkonstruovala další figuríny pro crash testy

Radek Pecák Radek Pecák
19. 6. 2011 1:07
auto

I to, jak se následky dopravní nehody promítnou v těle velkého muže a drobné ženy, dokáží dnes odborníci zjistit díky novým figurínám digitálního simulátoru THUMS, který vyvinula Toyota.  Ještě plánují vytvořit figuríny starší osoby a dítěte. 

Současná verze systému THUMS představená v loňském roce dosud obsahovala pouze digitální model středně vzrostlého muže (o výšce 179 cm). Nyní byla rozšířena o digitální model ženy o výšce 153 cm a muže o výšce 189 cm. Všechny tři modely jsou k dispozici ve dvou variantách - pro cestujícího ve vozidle nebo chodce - čímž celkový počet digitálních modelů člověka narostl na šest.

Foto: Toyota

Při analýze vnitřních poranění způsobených při dopravní nehodě je tedy nyní možné brát v potaz různé velikosti postavy.

Díky přesnému modelování různých vnitřních orgánů, včetně jejich rozmístění a vzájemných vazeb, vytvořila Toyota digitální model člověka, který oproti předchozí verzi obsahuje přibližně 14x více informací.

TMC využije výsledky testů simulátoru THUMS k vývoji bezpečnějších vozů s cílem zcela eliminovat smrtelná zranění v důsledku dopravních nehod. Kromě toho

Total HUman Model for Safety (komplexní model člověka pro bezpečnost- THUMS) umožňuje velmi podrobnou analýzu zlomenin kostí, poškození vazů apod. tak, že simuluje celou řadu charakteristik lidského těla - od tvaru těla až po strukturu kostry a pokožku. Práce na vývoji modelu THUMS zahájila TMC v roce 1997 ve spolupráci s Toyota Central R&D Labs., Inc. V roce 2000 byla dokončena verze 1, která se v témže roce začala prodávat. V roce 2004 následovala verze 2, která model doplnila o obličej a kosti. Verze 3 uvedená v roce 2006 přinesla přesný model mozku. Verze 4 s podrobným modelem vnitřních orgánů byla dokončena a představena v roce 2010.

 

Právě se děje

Další zprávy