Toyota zaplatí 10 milionů za smrt při nehodě lexusu

Radek Pecák Radek Pecák
31. 12. 2010 13:39
Toyota vyplatí vyrovnání pozůstalým, jejichž rodinní příslušníci zahynuli loni v srpnu
Foto: Lexus

Deset milionů dolarů zaplatí v rámci mimosoudního vyrovnání japonská automobilka Toyota pozůstalým, jejichž rodinní příslušníci loni v srpnu zahynuli při nehodě vozu Toyota Lexus.

Toyotu Lexus ES 350, která měla loni 28. srpna na dálnici u San Diega nehodu, řídil Mark Saylor, shodou okolností policista. Toho dne měl volno a v autě cestoval s manželkou, třináctiletou dcerou a bratrancem. Záznamy z tísňové linky, kam jeden ze spolujezdců volal z mobilního telefonu, ukázaly na hrůzné zážitky před katastrofou.

Podle svědectví posádky měli problémy s plynovým pedálem, který se nechtěl vrátit do původní uvolněné polohy. Brzdy prý nefungovaly a vůz začal ještě více zrychlovat, až jeho rychlost vystoupala na 190 kilometrů v hodině. Pak narazil do aut před sebou, vyletěl do vzduchu, po dopadu se několikrát převrátil a explodoval.

Při vyšetřování se zjistilo, že Saylorův automobil měl pod plynovým pedálem rohož větších rozměrů, která je určena pro jiný typ vozidel.

Podobných žalob je na Toyotu podáno více.Týkají se většinou odpovědnosti, kterou má Toyota za vzniklou škodu, část jich ale firmu viní z neúmyslného zabití.

Rodina navíc bude moci žalovat i autopůjčovnu, které vůz patřil. Ukázalo se totiž, že již dříve si jeden její zákazník u stejného vozu stěžoval na podobný problém se zrychlováním.

 

Právě se děje

Další zprávy