Nová Toyota Yaris zná české ceny. Jak obstojí proti Škodě Fabia nebo Renaultu Clio?

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 5. 2020 6:02
V příštím roce by kolínská továrna TPCA měla vedle miniaut Citroënu, Peugeotu a Toyoty začít vyrábět také větší Toyotu Yaris. Nová generace konkurenta Škody Fabia však na český trh zamíří již letos. Dovozce japonské automobilky zveřejnil ceník, který opět sází na hybridní ústrojí. Základem je však benzinový tříválec, který začíná na 335 tisících korun.
Foto: Toyota

Toyota Yaris stojí na nové podvozkové platformě, která pětidveřovému hatchbacku dává rozvor náprav o délce 2560 mm. To je mezi ostatními malými vozy hodnota mírně nadprůměrná. Například Škoda Fabia, s níž Yaris porovnáváme na dalších záložkách, má rozvor náprav výrazně kratší, Renault Clio pro změnu tuto hodnotu převyšuje. Délka Yarisu každopádně zůstala o 60 mm pod hranicí čtyř metrů, což už ve třídě malých aut tolik obvyklé není.

Pod kapotou sází Toyota výhradně na atmosférické tříválce. Základem je litrová jednotka VVT-i s výkonem 53 kW a manuální pětistupňovou převodovkou, následuje patnáctistovka s výkonem 89 kW a výběrem mezi šestistupňovým manuálem nebo automatem Multidrive S.

Třetí volbou je hybridní ústrojí kombinující patnáctistovku s elektromotorem. Celkový výkon hybridního Yarisu je 85 kW a přední kola pohání bezestupňový automat e-CVT. Spotřebu paliva ani u jedné z motorizací automobilka doposud neoznámila.

Ještě než se Yaris začne vyrábět také v Kolíně, bude jeho produkci zajišťovat závod ve francouzském Valenciennes.

 

Právě se děje

Další zprávy