Toyota Yaris se bude vyrábět v Česku. Výroba se rozběhne v továrně v Kolíně

ČTK ČTK
14. 1. 2020 16:02
Toyota Yaris se bude vyrábět také v kolínské továrně, a to i její hybridní varianta. Kdy přesně se tak stane, automobilka zatím nezveřejnila.
Yaris se bude vyrábět také v Česku.
Yaris se bude vyrábět také v Česku. | Foto: Toyota

Automobilka Toyota Peugeot Citroën Automobile (TPCA) bude ve svém kolínském závodě vyrábět model Toyota Yaris. Montovat se bude souběžně s modely Toyota Aygo, Citroën C1 a Peugeot 108, které zde vznikají nyní. Od 1. ledna 2021 převezme společný kolínský závod Toyota, i poté se zde budou vyrábět auta všech tří značek, oznámil mluvčí TPCA Tomáš Paroubek.

Termín, kdy se bude Yaris v Kolíně vyrábět, firma neuvedla, přesný harmonogram, objem výroby a výši investice zveřejní později. Z linky zde budou sjíždět auta s benzinovým a hybridním pohonem.

Uvedení druhého modelu Toyoty bude pro český závod podle firmy znamenat posílení stability výroby i zaměstnanosti. Toyota Yaris se bude i nadále vyrábět ve svém původním závodu ve Francii - Toyota Motor Manufacturing France (TMMF).

"S tímto modelem přicházejí do TPCA nové technologie, včetně nové modulární platformy TNGA (Toyota New Global Architecture) a hybridní technologie. Zároveň tím navýšíme výrobu vozů Toyota v kolínském závodu," řekl prezident a výkonný ředitel Toyota Motor Europe Johan van Zyl.

TPCA je společný podnik skupiny PSA a Toyoty. Od roku 2005 vyrábí malé kompaktní vozy Toyota Aygo, Peugeot 108 a Citroen C1. V listopadu 2018 oznámily obě mateřské společnosti, že Toyota od 1. ledna 2021 podnik plně převezme, bude však i po tomto datu pokračovat ve výrobě vozidel všech tří značek.

V TPCA pracuje v současnosti 2400 lidí a firma představuje jednoho z největších exportérů v České republice. Průměrná hrubá mzda zaměstnance, který je odměňován na základě tarifů, činila v roce 2019 ve společnosti 42 200 korun. V roce 2019 dodala svým zákazníkům 210 121 vozů.

 

Právě se děje

Další zprávy