Nové auto na palivové články dojede dál než elektromobil

ČTK ČTK
25. 6. 2014 12:50
Japonská automobilka Toyota uvede příští rok na trh auto s pohonem využívajícím palivové články. Využívají reakce vodíku s kyslíkem.
Prototyp auta na palivové články - Toyota FCV.
Prototyp auta na palivové články - Toyota FCV. | Foto: Radek Pecák

Tokio - Japonská automobilka Toyota Motor uvede příští rok na trh auto s pohonem využívajícím palivové články. Tuto technologii může Toyota do světa vypustit díky podpoře japonské vlády, připomíná agentura Reuters. Od rozšíření aut na palivové články si Japonci slibují konec problémů s automobilovými emisemi.

Nový vůz se bude od dubna příštího roku v Japonsku prodávat za zhruba sedm milionů jenů, což je v přepočtu asi 1,4 milionu korun. V létě ho pak firma hodlá uvést na trhy ve Spojených státech a Evropě.

Reakce vodíku s kyslíkem

Palivové články využívají reakce vodíku s kyslíkem k výrobě elektrické energie, která pak pohání automobil. Tento proces neprodukuje žádné emise kromě vodní páry. Vodíkové automobily mají pětkrát vyšší dojezdovou vzdálenost než klasické elektromobily s baterií. Jejich natankování navíc zabere pouze několik minut, zatímco nabíjení baterie trvá až několik hodin.

Většímu rozmachu této technologie zatím brání vysoké náklady. Nová hospodářská strategie japonské vlády proto počítá s opatřeními na podporu prodeje automobilů s palivovými články. Prostřednictvím dotací a daňových úlev chce vláda snížit cenu těchto vozů a plánuje rovněž podporu výstavby vodíkových čerpacích stanic.

Podpora japonské vlády

 "Pokud si chce Japonsko udržet globální konkurenceschopnost, nemůže si dovolit zůstat v této oblasti pozadu," prohlásila bývalá japonská ministryně ochrany životního prostředí Juriko Koikeová, která nyní stojí v čele skupiny zákonodárců prosazujících vodíkovou energii.

 

Právě se děje

Další zprávy