Toyota Ku:Rin je auto poháněné stlačeným vzduchem

Radek Pecák Radek Pecák
30. 9. 2011 4:06
auto

Auto poháněné stlačeným vzduchem vyvinul tým inženýrů z Toyota Industries Corporation. Projekt je označen jako  KU:RIN.

Experimentální automobil vznikl v rámci projektu, který spustil před pěti lety Tetsuro Toyoda. Projekt měl podnítit mladé inženýry k úsilí přistupovat k výrobě s uplatněním neotřelých nápadů. Nakonec se dalo dohromady asi 40 mladých inženýrů z různých obchodních divizí v různých oblastech, kteří vyvinuli plány a prototypy zcela nových koncepcí vozidel, vycházejících ze zadaného tématu „auto snů".

Foto: Toyota

KU:RIN je vysoce výkonný s velmi dobrou akcelerací. 9. září naměřili automobilu KU:RIN rychlost 129,2 km/h na zkušební dráze Japonského výzkumného ústavu automobilů ve městě Shirosato, prefektura Ibaraki. Tým chce mít svůj rekord zapsán v Guinnessově knize rekordů.

TICO je největší světový dodavatel kompresorů pro klimatizace automobilů, s ročními světovými dodávkami v objemu cca 20 miliónů jednotek. Kompresor se používá ke stlačení chladiva a představuje klíčový prvek pro systém klimatizace. Motor KU:RIN využívá kompresor v opačném smyslu a rozšiřováním stlačeného vzduchu vzniká síla, která pohání vozidlo. KU:RIN je tedy vozidlo šetrné k životnímu prostředí a nevyžaduje ani fosilní paliva ani elektřinu.

Označení  "KU" a "RIN" jsou pojmenování vzduchu a kola v japonštině.

 

Právě se děje

Další zprávy