Toyota dražší a exkluzivnější než Ferrari. Jen logo se ručně dělá šest týdnů

Toyota Century je japonská luxusní limuzína, jejíž minulou generaci využívá i císařská rodina.
21 let - tak dlouho se ve výrobě udržela Toyota Century druhé generace. Nutno podotknout, že její předchůdce se ukázal už v roce 1967, takže druhé vydání nastupovalo po třiceti letech. Buď jak buď, Century je symbolem japonských luxusních limuzín - nevyrovná se jí ani žádný model Lexusu. Nic lepšího už si od Toyoty zkrátka koupit nemůžete. Jméno vozu odkazuje na sté narozeniny zakladatele automobilky Sakichi Toyody, které by slavil právě v roce 1967.
Vnější design se od roku 1967 v základních linkách příliš nezměnil. Ano, nejnovější vydání vozu má full-LED hlavní světlomety, diodové mlhovky a další prvky moderní doby, výrazná hranatá maska a celkově spíše hranaté tvarování však karoserii zůstalo.
Zajímavostí vozu je, že nikde nenajdete logo Toyoty. Jediný emblém, který na sobě Century nosí, je fénix. To je oficiální symbol japonské císařské rodiny, přičemž speciálně upravenou verzi vozu využívá i samotný císař. Japonci jsou tedy na tento mytický symbol náležitě hrdí a jen ručně vyrýt logo (s detailním pohybem křídel i peřím) pro přední masku zabere jednomu člověku šest týdnů.
Ona maska je mimochodem také unikátní se symbolikou nekonečné smyčky.
Foto: Toyota
Jan Matoušek Jan Matoušek
25. 6. 2018 12:19
S logem Toyoty si většinou vybavíme modely Yaris, Auris, RAV4 nebo ze starších Supra či Corolla. Pravdou ale je, že i Japonci umí vyrobit exkluzivní vůz, který nenosí logo Lexusu. Dokonce nemá ani znak Toyoty, přesto to Toyota je. Jmenuje se Century a jedná se o limuzínu, která je dražší a exkluzivnější než leckteré Ferrari či Rolls-Royce. Na nejnovější třetí generaci se podívejte do galerie.
 

Právě se děje

Další zprávy