Toyota definitivně uzavře svou továrnu v Rusku. Její osud je nejasný

ČTK ČTK
23. 9. 2022 14:54
Továrna japonské Toyoty v Rusku se definitivně uzavře, automobilka vyplatí zaměstnancům velké bonusy. Závod se zakonzervuje, v budoucnu by se mohl prodat.
Toyota RAV4 - ilustrační foto.
Toyota RAV4 - ilustrační foto. | Foto: Toyota

Největší japonská automobilka Toyota Motor se rozhodla definitivně uzavřít svou továrnu v ruském Petrohradu. Oznámilo to ruské ministerstvo průmyslu a obchodu. Toyota výrobu ve své petrohradské továrně už v březnu přerušila kvůli výpadkům v dodavatelském řetězci. Zastavila rovněž dovoz automobilů do Ruska, informovala agentura Reuters.

Ministerstvo uvedlo, že místní úřady nyní pracují na možných scénářích budoucího osudu továrny. Toyota podle sdělení ministerstva zajistí splnění všech svých sociálních závazků a vyplatí zaměstnancům závodu značné bonusy. Zachová rovněž své servisní služby i prodejní síť.

Továrna, která vyrábí vozy od roku 2007 s kapacitou 100 tisíc aut ročně, montovala sedany Toyota Camry a SUV Toyotu RAV4. Loni vyrobila 42 235 kusů RAV4 a 38 547 sedanů, vyvážela je také například do Arménie, Běloruska nebo Kazachstánu. Podle zdrojů listu Kommersant bude nyní závod zakonzervován a v budoucnosti může být prodán.

Výrobu letos přerušila řada továren v Rusku. Důvodem je nedostatek technologického vybavení a odchod západních výrobců po únorové invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

 

Právě se děje

Další zprávy