Toyota chce v Česku zdvojnásobit prodej hybridních aut

Radek Pecák Radek Pecák
9. 1. 2015 7:59
Největší světová automobilka je v současnosti nespokojena s počtem aut, která prodá zákazníkům v ČR.
Foto: Toyota

Praha - Již v současném roce prodat dvakrát tolik vozů s hybridním pohonem než v roce 2014 hodlá tuzemské zastoupení japonské automobilky Toyota. "Nyní tvoří hybridní modely jen přibližně šest procent z celkových 4318 aut prodaných za loňský rok v ČR, letos by to mělo být alespoň dvanáct procent," uvedl ředitel zastoupení Toyoty v České republice Martin Peleška.

Kromě toho chce navýšit prodeje v absolutních číslech, protože podle něho zdaleka neodpovídají skutečnému významu tohoto největšího světového výrobce aut.

"Jsme přesvědčeni, že je takové zvýšení prodejů hybridních aut reálné, i když u nás v současnosti neplatí žádné pobídky pro koupi ekologických automobilů. Například v Itálii je nyní každá druhá prodaná Toyota hybridem. Ani tam přitom nejsou zákazníci nějak speciálně motivováni. Celý úspěch spočívá pouze ve změně přístupu dealerů, kteří tyto vozy začali více a lépe nabízet," uvádí Peleška.

Hybridním vozům se přitom vloni na tuzemském trhu s novými auty, který celkově rostl dvouciferným tempem, příliš nedařilo. Jejich prodeje se dokonce snížily z předloňských 438 kusů na 386 aut. Prodej klasických elektromobilů přitom narostl více než pětinásobně (z 37 v roce 2013 na 197 v loňském roce.

Toyota za deset let, kdy v republice nabízí automobily s hybridním pohonem, prodala více než dvě tisícovky těchto vozů. Nejúspěšnější se čtvrtinovým podílem je model Prius, za ním následuje Auris Hybrid a Yaris Hybrid.

Toyota se chce v blízké i střednědobé budoucnosti orientovat hlavně na výrobu aut s klasickým hybridním pohonem, tedy bez možnosti dobíjení baterií ze zásuvky. V další fázi sází na rozšíření vodíkového pohonu. Tento plyn se tankuje do nádrže a elektřina vyrobená v palivových článcích pak pohání elektromotor. První vodíkové auto (Mirai) již Toyota začíná sériově vyrábět a od léta bude v prodeji i v Evropě.

 

Právě se děje

Další zprávy