Továrny Škoda v Česku nestíhají Vedení uvažuje, že postaví další závod mimo Českou republiku

ČTK ČTK
5. 3. 2018 10:58
Škoda Auto hledá možnosti, jak navýšit roční výrobní kapacitu. Firma by v závodě v Mladé Boleslavi ráda využívala sobotu jako plnohodnotný pracovní den, jenže odboráři to zásadně odmítají. Nelze ale vyloučit ani investici do zcela nového závodu mimo Českou republiku, řekl předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier.
Závody Škoda nestíhají pokrýt poptávku, zaměstnanci ale protestují proti zavedení plnohodnotné směny v sobotu, Škoda Auto tak uvažuje o nové továrně mimo Česko.
Závody Škoda nestíhají pokrýt poptávku, zaměstnanci ale protestují proti zavedení plnohodnotné směny v sobotu, Škoda Auto tak uvažuje o nové továrně mimo Česko. | Foto: Škoda Auto

Automobilka Škoda Auto hledá možnosti, jak navýšit roční výrobní kapacitu. Firma by v závodě v Mladé Boleslavi ráda využívala sobotu jako plnohodnotný pracovní den, tedy zavedla 18směnný systém, který ale odboráři zásadně odmítají.

Nelze ale vyloučit ani investici do zcela nového závodu mimo Českou republiku, řekl předseda představenstva Škody Auto Bernhard Maier pro německý ekonomický deník Handelsblatt.

Kdyby firma mohla zavést v Mladé Boleslavi 18směnný systém, roční výrobní kapacita by se zvýšila o 75 000 vozů. "Pokud to nebude možné, bude složité, abychom už naplánovaný růst značky Škoda významným dílem pokryli i našimi českými závody. Já osobně bych toho hodně litoval," řekl podle deníku Maier.

"Zaměstnanci v České republice odvádí velice dobrou práci, kvalita našich vozů je vynikající a já bych si přál, aby Česká republika i její obyvatelé na našem růstovém kurzu dále participovali," dodal Maier.

V ČR má zavedení 18směnného systému zajistit pracovní místa pro budoucnost, jelikož Škoda chce v Mladé Boleslavi vyrábět elektromobily.

Do poloviny příštího desetiletí chce Škoda podle Maiera ročně vyrábět až dva miliony vozů. Vozy Škoda se v současnosti vyrábějí v 15 výrobních závodech, z toho tři jsou v České republice.

Nové kapacity lze podle Maiera získat i v koncernu Volkswagen. "Koncern VW disponuje dle mého názoru nejinteligentnějším propojením výrobních závodů v celém oboru, a my tam několik možností vidíme," řekl Maier.

Škoda chce také investovat do mladoboleslavského regionu. Mladá Boleslav má zhruba 44 000 obyvatel, pro Škodu podle Maiera pracuje 23 tisíc.

"Zvažujeme zřízení rozvojového fondu pro město a region, který by mohl disponovat dvoucifernou částkou v milionech eur. Spolu s městem a státem chceme zajistit prostředí, v němž stojí za to žít.

Jedná se přitom o zásadní projekty v oblasti infrastruktury, například o zlepšení silniční sítě, zvýšení počtu mateřských škol, o nové byty nebo například o nemocnici," řekl Maier. Firma podle něj zanedlouho zahájí na toto téma jednání s městem i se státem.

Ve Škoda Auto v současnosti běží kolektivní vyjednávání s odbory o mzdách. Firma zaměstnancům nabídla růst mezd o 15 procent během 27 měsíců a další jednorázové platby. Škoda ale zvýšení platů podmiňuje právě dohodou o možném rozšíření využití atypických směnných systémů v závodě v Mladé Boleslavi.

Předseda podnikové rady Jaroslav Povšík proto nabídku Škody označil za "velkou bachratou nulu", nabídka podle něj odpovídá požadavkům odborů na zvyšování mezd během jednoho roku. Zároveň považuje za nepřípustné, aby byl v Mladé Boleslavi zaveden 18směnný systém.

Škoda Auto, jeden z největších zaměstnavatelů v Česku, je součástí německého koncernu Volkswagen. Ve třech výrobních závodech v Česku zaměstnává zhruba 30 000 lidí.

Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery. Automobilka loni dodala rekordních 1 200 500 aut.

 

Právě se děje

Další zprávy