To nejlepší, čím dnes svítí auta: noc protne laser, miliony zrcátek vykouzlí animace

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 2. 2022 12:05
Začalo to petrolejkami a končí laserem. Moderní auta svítí lépe a dále, komplikovanějšími a komplikovanějšími světly. Podívejte se na přehled v současné době používané techniky: od halogenových žárovek až po organické diody.
Foto: Martin Přibyl

Projektory vs. reflektory

Kvalitu světlometů neurčuje jen zdroj světla, ale i jeho provedení. I přes nástup LEDek proto v současné době můžeme odlišit reflektory a projektory.

I jednoduché parabolické reflektory přitom mohou fungovat výborně. Žárovka nebo svítivá dioda je v nich umístěna v ohnisku parabolického zrcadla, které její světlo směřuje na silnici. Pokud je parabola dost velká, i halogeny svítí velice dobře. Taková funkční světla nabízela třeba Škoda Citigo.

Automobilky však čím dál častěji, zejména u vyšších verzí svých aut, využívají projektorové světlomety, kde jsou žárovka nebo jiný zdroj světla umístěny před eliptickým zrcadlem, které jejich svit směřuje přes stínítko do spojné čočky.

Tento typ světel máme většinou spojen s "xenony", nejspíš je to způsobeno první generací Octavie, která měla halogenové reflektory a xenonové projektory. Obecně ale platí, že jak LEDky, tak xenony mohou být umístěny i v parabolách projektorových světlometů. Na obrázku přinášíme důkaz: reflektorový LED světlomet nejnovějšího Renaultu Clio.

Řada automobilek oba typy světlometů kombinuje do jednoho světla - jako potkávací slouží projektory, jako dálková reflektory.

 

Právě se děje

Další zprávy