To nejlepší, čím dnes svítí auta: noc protne laser, miliony zrcátek vykouzlí animace

Martin Přibyl Martin Přibyl
14. 2. 2022 12:05
Začalo to petrolejkami a končí laserem. Moderní auta svítí lépe a dále, komplikovanějšími a komplikovanějšími světly. Podívejte se na přehled v současné době používané techniky: od halogenových žárovek až po organické diody.
Foto: Škoda Auto

Halogen - jednoduchá jistota levné údržby

Klasické žárovkové světlomety dnes vyklízejí pozice. I řada malých aut svítí od základní výbavy LEDkovými světly, přesto se jedná o významnou techniku, která má nadále svoje výhody.

V halogenovém světlometu slouží jako zdroj světla žhnoucí wolframové vlákno uzavřené do skleněné baňky naplněné vzácnými plyny. V porovnání s diodami nebo xenony mají halogeny žlutější a většinou méně jasné světlo. Jeho kvalitu do velké míry určuje tvar a provedení světlometu.

Mezi další nevýhody žárovek patří jejich omezená životnost, svítit vydrží asi 1000 hodin. Do velké míry je však vykoupená tím, že když žárovka přestane svítit, prostě ji vyměníte. Ne vždy je to sice snadné, u některých aut se k zadní straně světlometů "leze" přes podběh, ale servisně je to výrazně levnější než v případě xenonů nebo LEDek.

 

Právě se děje

Další zprávy