To je ona: Budoucí levná velká škodovka

Radek Pecák Radek Pecák
29. 4. 2011 10:15
Prototyp nové škodovky, která se velikostí zařadí mezi fabii a octavii, zachytili v Indii
Foto: Aktuálně.cz

Dillí - Toto auto se od příštího roku začne vyrábět ve statisícových sériích. Fotografům indického specializovaného automobilového serveru se podařilo zachytit zatím ještě řádně zakamuflovaný prototyp budoucí levné škody.

Podle dostupných informací je právě toto vůz, který má nahradit na trzích minulou generaci octavie, která se prodávala s názvem Octavia Tour. Její produkce kvůli přísnějším ekologickým normám skončila vloni na podzim ve Vrchlabí.

Zatím se nedá rozpoznat ani tvar světlometů
Zatím se nedá rozpoznat ani tvar světlometů | Foto: Aktuálně.cz

Velikostí se tento vůz zařadí mezi fabii a octavii, což už potvrdilo i vedení mladoboleslavské automobilky.

Na jeho designu už budou patrné i rysy nového designu, který letos v Ženevě představil šéfdesignér značky Jozef Kabaň. Protože má auto zaujmout hlavně zákazníky na východ od České republiky a s největšími prodeji se počítá v Číně, Rusku a právě v Indii, má jeho karosérie tvar sedanu. Ovšem není zatím vyloučeno, že ve skutečnosti půjde o takzvaný liftback, tedy automobil, u kterého je možné otevírat celou záď včetně zadního okna.

Pod kapotou budou šestnáctistovky

Přestože maskování nedovoluje příliš podrobný rozbor tvarů, je nepochybné, že automobil opět nabídne slušný vnitřní prostor a zavazadlový prostor s objemem výrazně nad 400 litrů.

Podle zdrojů indického webu Velociti magazine se mají pod kapotou objevit motory o objemu 1,6 litru. Půjde jak o benzinovou, tak i dieselovou variantu.

Karosérii tohoto vozu, zatím ukrytou pod plachtou, jsme už na podzim viděli ve vývojovém centru.
Karosérii tohoto vozu, zatím ukrytou pod plachtou, jsme už na podzim viděli ve vývojovém centru. | Foto: Radek Pecák

V České republice se auto bude vyrábět na společné lince s octavií v právě rozšiřované hale. Montovat se ale určitě bude i v Rusku, Číně a Indii.

Veřejná premiéra se s velkou pravděpodobností odehraje na příštím autosalonu v Ženevě, tedy na jaře roku 2012. Mezitím ještě Škoda představí svůj nejmenší model, městský vůz, který se společně se sourozenci značek Seat a Volkswagen bude vyrábět v Bratislavě. Tento vůz má být v České republice v prodeji už před koncem letošního roku.

 

Právě se děje

Další zprávy