Tmavá skla bez problémů? Stačí dobře zvolit

Tomáš Rybecký
17. 7. 2012 9:11
Zatmavená okna neznamenají automaticky pokutu. Stačí dobře zvolit
Foto: Aktuálně.cz

V poslední době Policie ČR zaměřuje svou pozornost na zatmavená okna a jejich propustnost. Z toho důvodu také vzrůstá obava mezi řidiči z případných postihů. Není však třeba se obávat pokud zvolíte správně.

Především v horkých letních měsících autofólie výrazné zvyšují komfort uvnitř vozidla, nemluvě o stálém zlepšení vzhledu vozu. Úroveň zatmavení je však omezena zákonem, a proto je třeba dbát na to, jaké autofólie použijete. Čelní sklo auta nesmí propouštět méně než 75 % světla. Přední boční skla musejí po celkové úpravě umožnit průnik minimálně 70 % světla. Pro zadní skla žádná omezení neplatí, pouze je třeba dbát na viditelnost třetí brzdové svítilny.

Jak se vejít do mezí

K tomu, abyste se „vešli" do mezí legislativy a přitom dosáhli požadovaného komfortu vede jednoduchá cesta. „Na zadní skla aut je dle platné legislativy možno aplikovat solární autofólii s libovolnou propustností, na čirá přední boční skla pak s minimální propustností 70 %.

Protože je však převážná většina autoskel zatmavena již z výroby, je výběr vhodné solární autofólie značně omezen. Při rozhodování o nalepení fólie se doporučuje celkovou propustnost světla ověřit přeměřením přímo u aplikátora a vyhnout se tak případné pokutě," tvrdí Jana Stašová, odbornice na autofólie ze společnosti 3M Česko.

Firma 3M patří mezi přední výrobce autofólií, jejichž výrobu si v roce 1966 nechala patentovat. Autofólie z nabídky 3M jsou certifikovány Ministerstvem dopravy a spojů ČR. 3M řidičům kromě širokého portfolia prověřených autofólií nabízí i možnost nechat si světelnou propustnost autoskel prověřit.

„Výslednou světelnou propustnost autoskel i s aplikovanými fóliemi si můžete otestovat změřením u vybraných 3M autorizovaných aplikátorů a distributorů okenních autofólií, vybavených kalibrovanými měřícími přístroji," dodává Jana Stašová.

 

Právě se děje

Další zprávy