Kupujte, budou drahé. Za pět let by nemuselo být dost dieselů s českým původem

Martin Přibyl Martin Přibyl
12. 10. 2018 13:06
Chcete pořídit naftové ojeté auto? Podle odborníků na nic nečekejte, zanedlouho může být nabídka nízká a ceny vysoké. Přinášíme trend vývoje trhu s ojetými auty a tipy na ojetiny, které si budou do budoucna držet svoji cenu.

Seriál o českém trhu s ojetými vozy (třetí díl). Jaká auta si Češi nejraději kupují v bazarech? Jaká dovážejí ze zahraničí? Jak se na tom všem projevila aféra Dieselgate a do jakých modelů má smysl investovat s ohledem na zůstatkovou hodnotu? Ve spolupráci se společností Cebia a s využitím dat Svazu dovozců automobilů mapujeme situaci na českém trhu s ojetinami.

Ve třetím díle se věnujeme předpokládanému vývoji trhu s ojetinami do budoucna. Přidáme i tipy na ojetá auta, která si budou dobře držet svoji hodnotu.

AAA Auto autobazar
AAA Auto autobazar | Foto: Jiří Koťátko

Poptávka po ojetých dieselech neklesá

"Češi, kteří si pořizují ojeté auto, chtějí i nízké provozní náklady a s tím spojenou nízkou spotřebu," říká šéf společnosti Cebia Martin Pajer. Proto poptávka po starších dieselech neklesá, naopak jejich dovoz se zvýšil o pět procent a u koncernu Volkswagen, včetně domácí Škody, roste dokonce výrazně.

Například v případě Škody Octavia se dovoz naftových verzí zvýšil v porovnání prvních pololetí roku 2017 a 2018 o jedenáct procent. O 37 % se také zvedl počet inzerovaných naftových ojetin.

 

Právě se děje

Další zprávy