Tip po cestě do Chorvatska: Rolls-Royce a motorové sáně diktátora Josipa Broze Tita

Čím jezdil jugoslávský diktátor Josip Broz Tito? Podívejte se do galerie.
Josip Broz Tito (1892-1980, na snímku uprostřed, vlevo Ho Či Min) byl komunista, vůdce jugoslávských partyzánů a po druhé světové válce autoritářský vládce Jugoslávie.
Ač komunista, Tito se po válce rozešel se Stalinem a Sovětským svazem. Nebyl tak vázán na sovětské vládní limuzíny, jezdil v amerikách i v Rolls-Royce. Sbírku jeho vládních vozů najdete ve slovinském technickém muzeu nedaleko Lublaně.
Hned na začátku vás uvítá Titův Rolls-Royce Silver Wraith z roku 1952 s karoserií Mulliner.
Auto patřilo k Titovým nejoblíbenějším a až do pozdních šedesátých let nejpoužívanějším vozům ve státních službách. Na návštěvách v něm jezdili i představitelé Sovětského svazu.
Foto: Jakub Plíhal
Martin Přibyl Jakub Plíhal Martin Přibyl, Jakub Plíhal
22. 6. 2019 7:23
Chcete si cestu do Chorvatska aktivně užít? Máme pro vás tajný tip: slovinské technické muzeum u Lublaně. Najdete v něm sbírku vládních limuzín, které používal jugoslávský diktátor Josip Broz Tito. Nečekejte přitom přehlídku sovětských modelů, ale i ameriky, v nichž sám bývalý vůdce partyzánů vozil dokonce hollywoodské hvězdy.

Slovinské technické muzeum (Tehniški muzej Slovenije) se nachází jen kousek od dálnice A1 nedaleko Lublaně u vesnice Bistra v tamním hradu. Expozice je věnována kromě zemědělství a strojů i automobilům. V areálu je mimo jiné vystavena řada vozidel, s nimiž jezdil jugoslávský diktátor Josip Broz Tito. 

V létě je muzeum otevřeno od devíti hodin ráno do sedmi do večera. Vstupné stojí 6,50 eur (cca 170 Kč) pro dospělé, čtyři eura (cca 110 Kč) pro děti, rodinnou vstupenku pak lze pořídit za 13 eur (cca 350 Kč). Více informací naleznete na webu muzea.

My vás zveme na virtuální prohlídku Titových limuzín.

 

Právě se děje

Další zprávy