Tip na výlet: Zřejmě nejkrásnější auta československé historie najdete ve Vysokém Mýtě

Radek Pecák Radek Pecák
14. 8. 2016 7:35
Podnikatel Josef Sodomka vytvořil ve své továrně ve Vysokém Mýtě od roku 1925 stovky karosérií pro osobní vozy. Mezi nimi byly i skvosty, které patří do učebnic automobilového designu. Seznámit se s nimi můžete v expozicích dvou vysokomýtských muzeí.
Na světě existují pouze dva dochované exempláře vozu Aero 50 Dynamik. Jeden je v USA, druhý ve Vysokém Mýtě.
Na světě existují pouze dva dochované exempláře vozu Aero 50 Dynamik. Jeden je v USA, druhý ve Vysokém Mýtě. | Foto: Radek Pecák

Zatím ve dvou muzeích, které jsou přitom od sebe vzdáleny pouhých několik desítek metrů, najdete exponáty připomínající otce a syna Sodomkovy - zakladatele automobilové karosářské tradice ve Vysokém Mýtě. Prý se ale již jedná o sloučení obou institucí pod jednoho provozovatele, který by umožnil další rozvoj expozic.

Zatímco ucelenější a modernější expozici nabízí před dvěma lety otevřené Muzeum českého karosářství, nejkrásnější vůz si lze prohlédnout v malé expozici, která je součástí Regionálního muzea.

Sodomka na kryty umístil své ozdobné písmeno S.
Sodomka na kryty umístil své ozdobné písmeno S. | Foto: Radek Pecák

Jde o Aero 50 Dynamik, jeden z dvou dochovaných exemplářů tohoto typu automobilu. Vůz se muzeu podařilo v zuboženém stavu získat v roce 2005 a po renovaci byl poprvé představen veřejnosti o tři roky později.

Sodomka pro vůz navrhl specifickou masku chladiče, kapkovité blatníky, které kryjí vpředu i vzadu horní poloviny kol a jsou do nich rovněž zapuštěny reflektory, a záď s typickou ploutví na víku kufru. Krásné jsou také další detaily, například chromovaná linka probíhající po celém boku auta.

Vůz měl na tehdejší poměry luxusní interiér. Jedinou jeho nevýhodou byl slabý motor s výkonem pouhých 50 koňských sil. Tento typ se vyráběl na zakázku a zřejmě jich vzniklo osm až devět. 

Aerodynamiku automobilu zlepšovala také speciální ploutev na víku zavazadlového prostoru.
Aerodynamiku automobilu zlepšovala také speciální ploutev na víku zavazadlového prostoru. | Foto: Radek Pecák

Muzeum vlastní rovněž zmenšeninu tohoto vozu, což je plně funkční dětské autíčko vybavené spalovacím motorem.

Hlavní část expozice přímo na vysokomýtském náměstí umístěného muzea karosářství zabírají Sodomkovy vozy zapůjčené od soukromých vlastníků. Jedním z nich je kabriolet Praga Picollo ze série vozů vyrobených pro manažery kladenského hutního podniku Poldi, pozornost poutá rovněž červený kabriolet Aero 50, který Sodomkova továrna vyráběla sériově pro obchodní síť značky Aero.

Krásně červený vůz Aero 50 je jednou z dominant současné expozice Muzea karosářství.
Krásně červený vůz Aero 50 je jednou z dominant současné expozice Muzea karosářství. | Foto: Radek Pecák

Novinkou v muzeu je nálezový stav automobilu zakázkového kabrioletu Aero 50, který si u Sodomky objednala Hana Benešová, manželka prezidenta Edvarda Beneše. Článek o pohnuté historii automobilu, který se teprve vloni na podzim vrátil po téměř čtyřiceti letech zpět do České republiky, přineseme samostatně.

Expozice (část je umístěna v celách bývalé městské věznice), ukazuje rovněž modely dalších osobních a užitkových vozů a také autobusů, které dělníci pod vedením Josefa Sodomky vyráběli. Návštěvníci se mohou seznámit také s jednotlivými výrobními postupy, které se používaly při zakázkové výrobě karosérií a interiérů vozů. Expozice pak zachycuje rovněž poválečnou historii výrobního areálu ve Vysokém Mýtě, v němž dnes vznikají autobusy Iveco.

Po téměř čtyřiceti letech se zpět do republiky ve zdevastovaném stavu vrátil vůz, který byl původně vyroben pro manželku prezidenta Beneše.
Po téměř čtyřiceti letech se zpět do republiky ve zdevastovaném stavu vrátil vůz, který byl původně vyroben pro manželku prezidenta Beneše. | Foto: Radek Pecák

Zábavu tu naleznou i menší děti, které si mohou na obrovskou tabuli zkusit nakreslit návrh vlastního automobilu.

Vstupné do Muzea českého karosářství činí šedesát korun pro dospělého návštěvníka, děti platí polovinu. Otevřeno je tu ve všedních dnech od půl deváté ráno do pěti hodin odpoledne. V sobotu a v neděli se otevírá až v deset.

Regionální muzeum má otevřeno každý den mimo pondělků v době od devíti do sedmnácti hodin. Za vstup zaplatí dospělý třicet, dítě patnáct korun.  

 

Právě se děje

Další zprávy