Teslu sráží na kolena neznámá značka Rivian. Před deseti lety ještě neexistovala

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 12. 2018 6:07
Autosalon v Los Angeles přinesl i z pohledu evropského zákazníka několik zajímavých novinek. Jednou z nejdůležitějších je nová generace kultovního Porsche 911. I tu ale nakonec částečně zastínila neznámá automobilka Rivian. Ta vznikla v roce 2009, a ačkoliv z počátku nepočítala s produkcí elektromobilů, v minulém týdnu představila svůj první elektrický pick-up. V zemi, kde jsou velké trucky doslova náboženstvím a v prodejích pravidelně válcují klasické sedany či hatchbacky. Rivian tím dokázal předběhnout i Teslu, která elektrický pick-up teprve plánuje. V následující galerii ale najdete i další novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Jaké elektromobily koupíte na českém trhu hledejte zde.

Rivian má tedy v tomto případě náskok. Vůz s označením R1T již reálně existuje, výrobce dokonce oznámil i cenu. Ta začíná v přepočtu na 1,4 milionu korun, přičemž zájemci již teď mohou skládat předobjednávky. Podmínkou je zaplacení zálohy ve výši 1000 dolarů, tedy asi 23 tisíc korun. Dodávky mají začít koncem roku 2020.

Uvedená cena nicméně bude platit pravděpodobně pro nejslabší provedení, jehož produkce začne rok po dvou silnějších verzích. Tato nejslabší varianta má výkon 300 kW, baterii s kapacitou 105 kWh a dojezd přes 370 km. Naopak nejsilnější verze má výkon 562 kW, baterii s kapacitou 135 kWh a dojezd přes 482 km. Existuje ještě třetí varianta s baterií o kapacitě 180 kWh, která má však výkon "jen" 522 kW, avšak dojezd přes 643 km. Mimochodem, nejsilnější verze dokáže z nuly na 97 km/h vyrazit za tři sekundy.

 

Právě se děje

Další zprávy