Teslu sráží na kolena neznámá značka Rivian. Před deseti lety ještě neexistovala

Jan Matoušek Jan Matoušek
5. 12. 2018 6:07
Autosalon v Los Angeles přinesl i z pohledu evropského zákazníka několik zajímavých novinek. Jednou z nejdůležitějších je nová generace kultovního Porsche 911. I tu ale nakonec částečně zastínila neznámá automobilka Rivian. Ta vznikla v roce 2009, a ačkoliv z počátku nepočítala s produkcí elektromobilů, v minulém týdnu představila svůj první elektrický pick-up. V zemi, kde jsou velké trucky doslova náboženstvím a v prodejích pravidelně válcují klasické sedany či hatchbacky. Rivian tím dokázal předběhnout i Teslu, která elektrický pick-up teprve plánuje. V následující galerii ale najdete i další novinky, které by neměly ujít vaší pozornosti.

Jaké elektromobily koupíte na českém trhu hledejte zde.

Foto: Rivian

Rivian R1T

Automobilka Rivian vznikla v roce 2009 ještě pod označením Mainstream Motors. Současné jméno dostala až v roce 2011. Původní plány počítaly s tím, že Rivian v roce 2013 představí dostupné auto s nízkou spotřebou. K tomu ale nikdy nedošlo a plány automobilky byly přesměrovány směrem k elektromobilitě. Nejprve zakladatel a šéf značky Robert Scaringe koupil loni bývalou továrnu Mitsubishi ve státě Illinois a následně oznámil plány na výrobu elektrického SUV a pick-upu. Oba vozy představila automobilka minulý týden v Los Angeles. Zatím jen jako prototypy, ovšem s cílem začít sériovou výrobu.

Pick-upy jsou pro americký trh mimořádně důležité. Prodejům s velkým odstupem dlouhodobě dominuje Ford F-150, následují konkurenti od Chevroletu a Ramu. Až dále najdete SUV, sedany či hatchbacky. Ostatně, elektrický pick-up plánuje i Tesla. Jeho produkce však má odstartovat až po roce 2020.

 

Právě se děje

Další zprávy