Kolik stojí modely Tesla v Česku? Cenami překvapí, technikou překonávají konkurenci

Jan Matoušek Jan Matoušek
21. 10. 2019 6:02
Na začátku října otevřela Tesla svou první oficiální prodejnu v Česku. Americké elektromobily je tak možné koupit i v Praze. K dispozici je zájemcům kompletní nabídka, zahrnující Model 3, Model S i Model X. Spolu se zahájením prodeje Tesla zveřejnila i české specifikace jednotlivých modelů. Na to, kolik stojí i komu konkurují, se můžete podívat do galerie.
Foto: Martin Přibyl

Nejmenší a nejlevnější - Tesla Model 3 od 1,2 milionu korun

Vstupní branou do světa automobilky Tesla je středně velký Model 3. Vůz s délkou 4,69 metru a rozvorem náprav o hodnotě 2,88 metru se v České republice nabízí ve třech verzích, které se od sebe odlišují především dojezdem a dynamikou.

Nejníže posazená je varianta Standard Plus. Ta jako jediná nabízí pouze jeden elektromotor vzadu, vůz má tedy pohon zadní nápravy. Tesla neudává maximální hodnotu výkonu, z nuly na 100 km/h však Model 3 zrychluje za 5,6 sekundy a jede nejvýše 225 km/h. Kapacita baterie pak stačí na dojezd 409 km dle standardu WLTP. Celková váha vozu je 1611 kg, ceny startují na 1 199 200 korunách. Je to tedy nepoměrně vyšší částka, než jakou při premiéře vozu sliboval Elon Musk.

Kdo chce silnější Model 3, může zvolit verzi Long Range. Ta totiž přidává druhý elektromotor vpředu, tím pádem má vůz nejen vyšší výkon, ale také pohon všech kol. Z nuly na 100 km/h tak tato verze zrychluje za 4,6 sekundy a jede nejvýše 233 km/h. Zároveň má oproti základní verzi také prodloužený dojezd, a to na 560 km. S lepší technikou však roste hmotnost na 1847 kg i cena na 1 426 200 korun.

Vrcholem nabídky Modelu 3 je varianta Performance. Ta má rovněž dva elektromotory, ovšem dohromady s navýšeným výkonem, čímž klesla doba potřebná pro zrychlení na 100 km/h na 3,4 vteřiny a nejvyšší rychlost narostla na 261 km/h. Spolu s tím ale klesl i normovaný dojezd dle WLTP - na 530 km. Hmotnost vozu se oproti variantě Long Range nezměnila, cena však stoupla na 1 611 200 korun.

U všech modelů Tesla platí, že zájemce provádí objednávku výhradně přes on-line konfigurátor. Více se o prodejním modelu i pražské prodejně dozvíte zde.

 

Právě se děje

Další zprávy