Tesla Model 3 úspěšnější než tradiční jednička Škoda Octavia? Realita ve Švýcarsku

Martin Přibyl Martin Přibyl
11. 4. 2019 14:54
Nejdostupnější Tesla, Model 3, nevzala útokem po svém příchodu do Evropy jen Norsko, kde se elektroautům daří kvůli daňovému zvýhodnění. V březnu to dotáhla na první místo statistik rovněž ve Švýcarsku, kde tak výrazné pobídky nejsou. Předehnala i tradiční švýcarský bestseller, Škodu Octavia.
Tesla Model 3.
Tesla Model 3. | Foto: Tesla

Podle informací švýcarského deníku Neue Zürcher Zeitung (NZZ) se v březnu letošního roku prodalo v alpské zemi 1094 Tesel Model 3, na druhém místě byla Škoda Octavia s 801 zářezy a třetí Volkswagen Golf s 546 prodanými kousky.

Za celé první čtvrtletí pak nejlevnější z Tesel obsadila čtvrté místo (před ni se kromě první Octavie a druhého Golfu dostal ještě čtvrtý VW Tiguan). To navzdory tomu, že se začala prodávat až v průběhu února. Novinka kalifornského výrobce také přispěla k tomu, že Tesla za první tři měsíce prodala ve Švýcarsku víc aut než za celý rok 2018.

Švýcarští zákazníci mají poměrně vysokou kupní sílu, a tak nevadí, že se v současné době prodávají jen dražší verze "trojky" s pohonem všech kol, které stojí od 57 900 franků (asi 1,3 milionu korun), a že Švýcarsko na rozdíl od Norska pořízení elektromobilu až tak výrazně nezvýhodňuje.

V některých kantonech mají auta do zásuvky jen nižší nebo zcela odpuštěnou silniční daň, která se jinak vypočítává dle různých parametrů (výkonu, objemu, hmotnosti vozu - opět v závislosti na konkrétním kantonu). Zároveň si ale tamní vláda přeje, aby v roce 2022 jezdilo po silnicích ve Švýcarsku patnáct procent elektroaut.

Díky nástupu Modelu 3 ovšem prodej elektroaut roste. Za první tři měsíce koupili Švýcaři přes tři tisíce elektromobilů, za celý loňský rok to bylo lehce přes pět tisíc. Pokud by toto tempo pokračovalo, tak se segment elektrických aut ve Švýcarsku za rok 2019 zdvojnásobí.

 

Právě se děje

Další zprávy