Test: Takto se v horkém dnu stává z auta zabiják

Radek Pecák Radek Pecák
16. 7. 2014 19:20
Ústřední automotoklub chce testem upozornit na nebezpečí, které v letních dnech hrozí.
Foto: Thinkstock

Praha - Pokud je venku 28 stupňů, jako bylo ve středu dopoledne v Praze, zvýší se během hodiny teplota v uzavřeném a neklimatizovaném automobilu téměř na dvojnásobek. Vyplývá to z údajů amerického Federal Highway Research Institute a potvrdil to i test ústředního automotoklubu ÚAMK.

Testovací posádka nejprve v bílém voze absolvovala cestu ulicemi Prahy dlouhou zhruba 12 kilometrů. Během té doby nevětrala ani nezapnula klimatizaci a teplota vystoupala na 55,5 stupně. Automobil pak zaparkovala na přímém slunci na asfaltové ploše, kde za pět minut teplota vystoupala o další čtyři stupně těsně pod šedesátistupňovou hranici.

Další rychlý nárůst teplot již nenastal, protože po této době se slunce schovalo za mraky. Dřívější měření amerického institutu nicméně jednoznačně prokázalo, že teplota v uzavřeném autě může během horkého dne dosáhnout až 70 stupňů Celsia.

Během velmi horkého dne může teplota uvnitř vozu dosáhnout až téměř 70 stupňů Celsia.
Během velmi horkého dne může teplota uvnitř vozu dosáhnout až téměř 70 stupňů Celsia. | Foto: ÚAMK

"Teplo vede nejen ke zdravotním problémům, ale i ke zvýšenému nebezpečí vážné dopravní nehody," uvádí Igor Sirota z ÚAMK. Řidiči se totiž v takových podmínkách mnohem rychleji unaví, jsou také nepozorní a agresivní.

Statistiky Federal Highway Research Institute uvádějí, že už při teplotě 27 stupňů v interiéru vozu stoupá počet nehod o 6 procent, při 32 stupních o 13 procent a při 37 o plnou třetinu.

ÚAMK svým pokusem chtěl upozornit zejména na nebezpečí přehřátí organismu. To může vést až ke smrti jako nedávno v Polsku, kde otec zanechal v horku tříletou dívku v autě.

Policejní statistiky uvádějí, že ve světě zemře za podobných okolností každý desátý den jedno dítě. V USA se tyto tragédie od roku 1998 odehrály v 575 případech, jen v loňském roce třináctkrát.

 

Právě se děje

Další zprávy