Téměř polovina řidičů špatně vidí, cyklisté jsou na tom ještě hůř. Brýle však nenosí

ČTK ČTK
19. 9. 2022 12:11
Mnoho řidičů špatně vidí, ale kontaktní čočky nebo brýle nepoužívá. Cyklisté jsou na tom podle průzkumu Ministerstva dopravy ještě hůř. Besip v říjnu spustí kampaň, která bude na nutnost kontroly zraku upozorňovat.
Foto: iStock

Brýle nebo kontaktní čočky by mělo v Česku nosit skoro čtyřicet procent všech tuzemských řidičů, pětina z nich je ovšem při řízení auta nepoužívá. U cyklistů je to pak až polovina. Část motoristů navíc zanedbává kontroly svého zraku. Vyplývá to z průzkumu mezi řidiči, jehož výsledky novinářům představil ministr dopravy Martin Kupka (ODS). Besip v říjnu spustí kampaň, která bude na nutnost kontroly zraku upozorňovat.

"Ostré vidění zcela zásadně ovlivňuje rychlost reakcí za volantem, proto chceme co nejvíce řidičů motivovat k tomu, aby si zrak nechali zkontrolovat," uvedl Kupka.

Podle průzkumu, který si nechal Besip vypracovat, deklaruje nějakou vadu zraku 61 procent řidičů. Nejčastěji jde o krátkozrakost, tedy zhoršené vidění do dálky. Řidiče také často trápí zhoršené vidění za šera a dalekozrakost.

Čeští řidiči podle průzkumu často zanedbávají pravidelnou kontrolu zraku. Alespoň jednou za dva roky tak činí pouze polovina z nich, 14 procent řidičů pak na kontrole nikdy nebylo. Při měřeních zraku v loňském roce se přitom podle šéfa Besipu Tomáše Neřolda ukázalo, že každá čtvrtá kontrola skončila s doporučením korekce o nejméně 0,75 dioptrie. Zodpovědnější jsou podle šetření ženy.

Neřold upozornil, že špatný zrak zhoršuje reakce řidičů. Podle statistik řidič se zdravým zrakem ujede při snaze o okamžité zastavení v rychlosti 50 km/h ještě dalších 25 metrů. Při zhoršení zraku o dvě dioptrie je vzdálenost už o deset metrů delší. "Špatný zrak ovlivňuje jízdu zejména za snížené viditelnosti. Při ní zemřelo loni 67 lidí. S podzimem a zhoršujícím se počasím tento počet výrazně roste," podotkl Neřold.

"Velké riziko představují lidé, kteří nikdy nebyli na měření zraku. Je dost velká pravděpodobnost, že nějakou vadu mají, ale neví o ní. Jde hlavně o lidi nad 40 let, protože právě kolem tohoto věku se zhoršuje zrak lidem i lidem, kteří s ním nikdy neměli problém. Problematické je i chození na měření méně než jednou za dva roky," řekl Pavel Krejčí z firmy GrandOptical. Jeho společnost proto bude v říjnu nabízet měření zraku zdarma.

V Česku má řidičský průkaz kolem šesti milionů řidičů. Nutnost brýlí či kontaktních čoček má v řidičském průkazu zaznamenáno asi 1,5 milionu motoristů.

 

Právě se děje

Další zprávy