Tatra nezná bratra v praxi. Osmikolový speciál přejel a zmuchlal starou Avii, jako by to byl papír

Eva Srpová Eva Srpová
22. 11. 2017 7:11
Osmikolová armádní Tatra upravená na trialové závody hravě přejela kabinu staré Avie. Nápad vznikl z hecu mezi zaměstnanci Centra bezpečné jízdy Libros v Ostravě. Vtipné video ukazuje schopnosti auta a dokládá pravdivost přísloví, že Tatra nezná bratra.
Jak Tatra rozdrtila Avii | Video: SEJFER

Vozidlo Tatra 813 8×8 v úpravě pro truck trial, které se stalo hvězdou ve videu, pochází původně z armádního speciálu Tatra AM 50 a jedná se o vojenský ženijní automobil. 

"Tuším, že byl vyroben v roce 1979 a vozil pontonové mosty. Upravili jsme ho do truck trialové podoby v roce 2009. Obnášelo to úpravu motoru, speciální design nástavby z dílny Libros a natřeli ho oranžovou barvou," říká předseda představenstva ostravského centra bezpečné jízdy Dalimil Frič. 

Vůz se účastnil několika truck trialových závodů včetně Mistrovství Evropy truck trial v roce 2011.

Tatra pokořila Avii. Takto se baví v Ostravě s bývalým závodním speciálem.
Tatra pokořila Avii. Takto se baví v Ostravě s bývalým závodním speciálem. | Foto: Libros Ostrava

Nyní už tatrovácký speciál nezávodí, slouží k obchodním účelům centra. "Spolu se čtyřmi podobnými vozy kategorie truck trial, které jako Centrum bezpečné jízdy Libros Ostrava vlastníme, je k dispozici například pro výuku a výcvik řidičů složek IZS a armády ČR na našem technicko-terénním polygonu," dodává Dalimil Frič.

Jak vznikl nápad přejet Tatrou Avii? Zaměstnanci Librosu svorně tvrdí, že to bylo spontánní a spíše z hecu. V areálu stály staré Avie určené k sešrotování, a tak se s Tatrou jali vyřazená auta zdolat.

"Nebylo to ani první, ani poslední přejetí čehokoliv vozidlem Tatra. Mohu přislíbit, že se určitě dočkáme jiných nebo podobných pokusů," říká Libor Václavík, majitel centra Libros Ostrava.

 

Právě se děje

Další zprávy