Objev po třiceti letech. Našly se zapomenuté filmy expedice Tatra kolem světa

Našly se dva ztracené filmy z expedice Tatra kolem světa.
Odjezd expedice Tatra kolem světa 18. března 1987 ze Staroměstského náměstí.
Odjezd expedice Tatra kolem světa 18. března 1987 ze Staroměstského náměstí.
Odjezd expedice Tatra kolem světa 18. března 1987 ze Staroměstského náměstí.
Na jízdu kolem světa vyjel z Prahy kamion Tatra 815 GTC. Zprava Karel Valchař, Jiří Stöhr, Petr Bárta, Stanislav Synek, František Jeniš a Dalibor Petr.
Foto: Tatrakolemsveta.cz
Jan Matoušek Jan Matoušek
28. 1. 2020 17:18
Před třiceti lety se na Staroměstské náměstí v Praze vrátila expedice Tatra kolem světa. Bez většího zájmu tak skončila tříletá výprava napříč všemi obydlenými kontinenty. Když přitom posádka v roce 1987 vyrážela, zájem byl obrovský. Z cesty vznikly i dva celovečerní dokumenty, které ale nebyly nikdy odvysílány a dlouho byly považovány za ztracené.

Po třiceti letech je však našel reportér Českého rozhlasu a spolupracovník Aktuálně.cz Matěj Skalický. "Pátral jsem po nich skoro tři roky," říká Skalický. Jeho hledání začalo na jaře roku 2017. "Tehdy mě zaujaly příběhy lidí, kteří objeli na přelomu 80. a 90. let svět a které každoročně připomínala jen noticka v ČTK," představuje důvod, proč se do pátrání po filmech pustil.

Filmový dokument z tříleté cesty přes 67 zemí měl být jen jedním z výstupů. Plánován byl například i 56dílný televizní seriál. Ani na ten nedošlo, dva celovečerní snímky však byly již na počátku 90. let posádkou sestříhány a připraveny k odvysílání. Přesto se neobjevily ani v televizi, ani v kinech. "Nikdo o ně neměl tehdy zkraje 90. let zájem, řekl mi otevřeně Stöhr (Jiří Stöhr, kameraman a režisér, který se expedice zúčastnil - pozn. red.)," podotýká Matěj Skalický.

Po třiceti letech tak bude možné nikdy neodvysílané materiály zhlédnout. Český rozhlas totiž na oba filmy, S Tatrou kolem světa I a S Tatrou kolem světa II, získal licenci a v sobotu 1. února od 10:00 do 18:30 je také promítne ve svém největším studiu.

Předcházet tomu bude každodenní vysílání na Radiožurnálu v týdnu od 27. ledna. "Úryvky z filmů, povídání o expedici, pátrání ve Státním fondu kinematografie, v Národním filmovém archivu. Rozhovory s těmi, kteří na své táty netrpělivě čekali doma v Československu, než se vrátí ze světa, i s dobrodruhy, jejichž výprava na tomto světě už skončila," přibližuje Matěj Skalický plán vstupů, které se objevují v ranním vysílání kolem 8:40.

Expedice Tatra kolem světa slavnostně odstartovala 18. března 1987 na Staroměstském náměstí v Praze. Na tříletou cestu přes všechny obydlené kontinenty se vydala posádka ve složení Dalibor Petr, František Jeniš, Stanislav Synek, Petr Bárta, Jiří Stöhr a Karel Valchař (v Číně se k posádce přidal Aleš Novák) v upravené Tatře 815 GTC. Za tři roky, jeden měsíc a 15 dnů celkem ujela posádka 195 tisíc kilometrů, když se ale v dubnu 1990 vrátila, zájem o expedici po změně politického režimu výrazně klesl.

Připomenout zapomenutou výpravu se snaží například expedice Tatra kolem světa 2, která se částečně vydá po stopách původní posádky. Stojí za ní Petr Holeček a Marek Havlíček a start je naplánovaný na 22. února symbolicky na Staroměstské náměstí.

Trasu o plánované délce přes 240 tisíc kilometrů a napříč téměř sedmdesáti zeměmi světa pojede opět speciálně upravená Tatra 815 a na rozdíl od minulé expedice se té nové mohou zúčastnit i nadšenci. Na některou z částí trasy je možné koupit si místo ve speciální tatrovce.

Vedle navazující expedice a nalezeného dokumentu byla o původní výpravě Tatra kolem světa před časem vydána také kniha. Tu napsal poslední žijící člen původní posádky Stanislav Synek. Ten je mimo jiné jednou z tváří výpravy Tatra kolem světa 2.

 

Právě se děje

Další zprávy