Tatra kolem světa v nové knize. Cestovatel Synek vzpomíná, jak na ně připravili rakve

Eva Srpová Eva Srpová
19. 11. 2019 16:57
Stanislav Synek pokřtil svou knihu pojednávající o expedici Tatra kolem světa. Pomáhali mu ji vydat nadšenci, kteří se chystají na velkolepou výpravu po stopách té původní.
Foto: Projekt Tatra kolem světa 2

"Rukopis jsem nemohl najít, obvykle se moc do minulosti nedívám, když přemýšlím o cestování, tak na cesty budoucí. Proto jsem ho hledal několik let," řekl Stanislav Synek na křtu.

Vzpomněl také na všechny ostatní členy posádky, ze které už zůstal naživu jediný. Jedním z nejsilnějších zážitků, které na cestě s Tatrou zažil, byla situace, kdy posádku zadrželi v Guatemale v domnění, že jde o špiony. "Když nás po devíti dnech pustili, průvodce se nám s omluvou věnoval a ukázal mnoho zajímavostí v okolí. Na začátku výletu ale nejdřív zastavil u pohřebního ústavu, kde stálo na dvoře připravených pět rakví. Tam jen v krátkosti cosi vyřídil, pak se jelo dál. Nám došlo, že zrušil objednávku. Na nás," pobavil publikum Stanislav Synek.

V USA bylo na pětičlennou posádku expedice Tatra kolem světa vyčleněno až sto agentů, kteří ji sledovali s podezřením, že se jedná o špiony.

 

Právě se děje

Další zprávy