Tatra 87 odstartovala na cestu po stopách legendárního vozidla Hanzelky a Zikmunda

Tatra 87 vyráží po stopách první výpravy Hanzelky a Zikmunda. Cílem je Marseille.
Tatra 87, se kterou cestovali Hanzelka se Zikmundem, se před lety stala národní kulturní památkou. Nutno připomenout, že v Libyi měli pánové velkou nehodu a museli si počkat na dopravení nového vozu, takže tento v NTM je de facto až druhým exemplářem.
Je vystavená v Národním technickém muzeu a nese na sobě podpis Miroslava Zikmunda.
V sobotu 22. dubna se v NTM konala akce připomínající uplynutí 70 let ode dne, kdy H + Z vyrazili na svou první výpravu. Tatra 87 byla doslova v obležení.
Vystavovaly se i předměty z cest...
Foto: Aktuálně.cz
Eva Srpová Eva Srpová
24. 4. 2017 11:48
V sobotu 22. dubna uplynulo přesně 70 let od chvíle, kdy dvojice Miroslav Zikmund a Jiří Hanzelka vyrazili na cestu s Tatrou 87, která trvala celé tři roky. Na počest této události vyrazila jiná stříbrná 87, která pojede přesnou trasu popsanou v deníku H + Z. Podívejte se na její slavnostní start.

Před sedmdesáti lety, přesněji 22.4.1947, vyrazili z Opletalovy ulice tehdy ještě neznámí mladí inženýři Jiří Hanzelka a Miroslav Zikmund do světa. Měli v plánu projet s Tatrou 87 Afriku a Jižní a Latinskou Ameriku a nasbírat obchodní kontakty. Proslavili se však především jako cestovatelé a autoři výjimečných reportáží a knih. 

Na počest výročí se v sobotu konala akce, při které byly vystaveny historické vozy s datem výroby před rokem 1970, na místo se sjely Tatry různého stáří, konaly se komentované prohlídky a především slavnostně odstartovala stříbrná Tatra 87, která má po zastávce na festivalu ve Zlíně v plánu pokračovat pokud možno co nejpřesnější trasou do Marseille, přesně jako jeli Hanzelka se Zikmundem před sedmdesáti lety. Podívejte se do galerie.

 

Právě se děje

Další zprávy