Takhle se bude bojovat proti Tesle: podrobný přehled elektrických plánů automobilek

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 11. 2018 6:03
Americká Tesla má příští rok přivézt do Evropy svůj "levný" Model 3, narazí ale na tvrdou opozici. Ani podle konkurenčních automobilek totiž elektromobily nemají být již jen okrajovou záležitostí pro nadšence. V nejbližší době se z nich má stát plnohodnotná alternativa k autům s dieselovým nebo benzinovým motorem. Volkswagen by se u svých elektroaut chtěl dokonce nafťákům dorovnat cenou. Podívejte se na přehled plánů jednotlivých výrobců.
Foto: Daimler

Mercedes-Benz a Smart

Do roku 2022 více než deset různých čistě elektrických vozidel. Ze smartu se po roce 2020 stane čistě elektrická značka.

Podle nového šéfa koncernu Daimleru (zahrnuje mj. Mercedes-Benz a Smart), Olly Källeniuse, nechce jeho společnost žádný typ pohonného ústrojí ze své nabídky odstraňovat - bude tedy mít konvenční (ale čisté) spalovací motory, hybridy, elektromobily i auta na vodíkové palivové články. Elektřina ale má v budoucích plánech automobilky velký význam. "Do vývoje našich elektrických modelů označených EQ jsme investovali deset miliard euro," prohlásil šéf. První z nové řady elektrických mercedesů, SUV EQC, se začne v Brémách vyrábět v příštím roce. Daimler bere elektrická auta tak vážně, že si chce sám vyrábět baterie, a dokonce pracuje na tom, aby se z EQ stal celý elektrický "ekosystém" - k dispozici budou i dobíjecí stanice nebo velké akumulátory pro domácí použití. Podobně funguje ostatně i Tesla.

 

Právě se děje

Další zprávy