Takhle se bude bojovat proti Tesle: podrobný přehled elektrických plánů automobilek

Martin Přibyl Martin Přibyl
30. 11. 2018 6:03
Americká Tesla má příští rok přivézt do Evropy svůj "levný" Model 3, narazí ale na tvrdou opozici. Ani podle konkurenčních automobilek totiž elektromobily nemají být již jen okrajovou záležitostí pro nadšence. V nejbližší době se z nich má stát plnohodnotná alternativa k autům s dieselovým nebo benzinovým motorem. Volkswagen by se u svých elektroaut chtěl dokonce nafťákům dorovnat cenou. Podívejte se na přehled plánů jednotlivých výrobců.
Foto: Honda

Honda

V roce 2025 by měly elektrifikované vozy (hybridy, plug-in hybridy, elektromobili i automobily na vodíkové palivové články) tvořit dvě třetiny evropských prodejů japonské automobilky.

Honda sice s Toyotou patřila mezi průkopníky hybridních aut, s čistou elektromobilitou ale zatím koketovala velice opatrně. Ve vybraných částech USA si teď můžete pronajmout čistě elektrický model Clarity s poměrně omezeným dojezdem nedosahujícím ani 150 kilometrů. Představitelé značky nicméně v elektrických autech vidí budoucnost, v roce 2030 mají elektrifikované vozy představovat celosvětově dvě třetiny prodejů Hondy. V Evropě má tento bod zlomu přijít dokonce o pět let dříve. První vlaštovkou má být sériová verze retrokonceptu Urban EV (na obrázku), která by se na trhu měla objevit příští rok. Zmíněný model Clarity pak Honda vyrábí i ve verzi pohánění palivovými články (tedy na vodík), klíčové SUV CR-V je nově k dispozici jako chytrý hybrid.

 

Právě se děje

Další zprávy