Také Kia začíná prodávat elektromobil. Je to Soul EV

Radek Pecák Radek Pecák
23. 9. 2014 6:16
Dojezd automobilu činí podle výrobce 212 kilometrů na jedno nabití baterií.
Také elektromobil bude mít odlišnou barvou lakovanou střechu.
Také elektromobil bude mít odlišnou barvou lakovanou střechu. | Foto: Kia

Bez dvacetikoruny 850 tisíc korun stojí na českém trhu nový elektromobil, který začíná prodávat Kia Motors Czech.

Kia Soul EV podle tiskové zprávy uvádí do života řadu nových technologií, které snižují spotřebu elektrické energie, a tím prodlužují dojezd tohoto vozu.

Například má akumulátor s nejvyšší hustotou energie ve své třídě, novou techniku topení, úspornou klimatizaci a řadu dalších zajímavých řešení.

Díky tomu má tento vůz, jehož elektromotor vyprodukuje až 81,4 kW a maximální točivý moment 285 Nm, dojezd 212 kilometrů v hodině.

Zvládá přitom rozjezd z nuly na stokilometrovou rychlost během 11,2 sekundy. Maximální rychlost je 145 kilometrů v hodině.

Kia si chválí prostornost. I přes nutnost zapracovat do útrob stovky kilogramů baterií je prostor v kabině stejný jako u modelu Soul se spalovacím motorem. Jediná změna se dotkla prostoru pro nohy na zadních sedadlech, kde se o 8 cm zvedla podlaha. Rozměr karoserie zůstal též beze změny: délka 4 140 mm, výška 1 600 mm, šířka 1 800 mm, rozvor kol 2 570 mm.

Dle typu veřejné dobíjecí stanice bude možné Soul EV dobít na 80 procent kapacity baterie za 5 hodin. V případě rychlodobíjecí stanice se interval zkracuje na 33 minut. Z běžné domácí zásuvky je čas pro 100procentní dobití elektromobilu prodloužen na 12 hodin.

Také pro model Soul bude Kia poskytovat svoji již tradiční sedmiletou záruku.

Výbava vozu zahrnuje automatickou klimatizaci, integrovanou 8" navigaci, 16" kola z lehkých slitin, LED světlomety denního svícení, přední mlhové světlomety, tempomat s omezovačem rychlosti, vyhřívaný kožený volant, vyhřívaná přední sedadla, elektrické ovládání předních a zadních oken, elektricky ovládaná, vyhřívaná, sklopná zpětná zrcátka, parkovací sensory vpředu a vzadu, parkovací kameru a osm airbagů.

Dvoubarevné provedení karoserie je rovněž zahrnuto v ceně vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy