T-Mobile zlepšuje pokrytí dálnic

Tomáš Rybecký
24. 8. 2012 0:37
T-Mobile posiluje výkon vysílačů a upravuje nastavení sítě pro potřebnou kvalitu hovoru
Foto: Aktuálně.cz

Nové typy karoserií a používání termoskel negativně ovlivňují kvalitu telefonování v automobilech a mobilní telefon se tak musí vypořádat s výrazně sníženou sílou signálu. T-Mobile proto posiluje svou síť v okolí dálnic a rychlostních silnic.

Samotné nastoupení do vozu znamená pokles síly signálu běžně o 30-60 %. To paradoxně zapříčiňuje modernost, protože starší telefony s vnější anténou se se slabším signálem vypořádaly lépe a moderní miniaturizované přístroje navrhované zejména pro použití v městských oblastech s hustou sítí mohou horší podmínky významně pocítit. Slabší síla příjmu je poznat zejména v dražších vozech, které mají silnější izolaci kvůli klimatizaci a topení.

Na kvalitu spojení má vliv také rychlost, poslední testy ale dokázaly, že uživatelé nepocítí úbytek signálu, pokud v běžném provozu dodržují zákonné rychlostní limity.

Aby zákazníci mohli co nejkvalitněji volat z pohodlí svých automobilů posiluje T-Mobile síť okolo významných silničních tahů. Technici společnosti T-Mobile upravují výkon přibližně stovky vysílačů podél těchto komunikací, přidávají nové antény a mění nastavení sítě tak, aby docházelo k ještě lepšímu předávání telefonů mezi jednotlivými buňkami.

Kvalita hovoru se dá zvýšit také otevřením okna a v případě, že mobil není právě používán se příjem signálu dá posílit položením na palubní desku, či do držáku na navigaci. Handsfree v kvalitě příjmu nepomáhá, pokud není vybaveno externí anténou. Zvyšuje ale bezpečnost jízdy.

 

Právě se děje

Další zprávy