Čí auta musela loni často do servisu? Tyto značky vyhlásily nejvíce svolávacích akcí

Jan Matoušek Jan Matoušek
27. 1. 2022 6:02
Ani v loňském roce se automobilkám nevyhnula povinnost pozvat nuceně do servisu některá svá auta kvůli problémům ohrožujícím zdraví či bezpečnost. Takzvané svolávací akce se mohou týkat několika desítek, ale klidně i stovek tisíc vozidel. Automobilky, které musely loni podle dat webu Svolávačky.cz vyhlásit nejvíce svolávacích akcí, najdete v následující galerii.
Foto: Shutterstock

Přehled automobilů, které musejí v rámci oficiálních svolávacích akcí do servisů, vychází z dat zveřejněných v systému Safety Gate (dříve Rapex, což byla zkratka pro Rapid Alert System for Non-Food Products). Jedná se o informační systém Evropské komise, kam firmy působící v Evropské unii umisťují informace o nebezpečích pro zdraví a bezpečnost v souvislosti s nepotravinářskými produkty. Spadají tam tedy i auta.

Tato data pak zpracovává specializovaný server Svolávačky.cz, který o svolávacích akcích informuje v průběhu roku a přináší také souhrnný přehled značek a modelů s největším množstvím svolávacích akcí v daném období. Právě z něj byla čerpána data v tomto přehledu.

Loni bylo vyhlášeno celkem 358 svolávacích akcí na 270 modelů od 45 značek. Pro srovnání - v roce 2020 jich bylo 353 na 248 modelů od 38 značek. Jak však specializovaný web připomíná, za posledních deset let se počet svolávacích akcí zvýšil šestkrát. Jako hlavní důvody jmenuje třeba větší technickou složitost nových automobilů, ale také konkurenční tlak na uvádění novinek v co možná nejkratší době. Zároveň se na počtu svolávacích akcí paradoxně podepisuje i menší počet sdílených platforem, které výrobci používají. Jedna závada se tak může dotknout většího počtu modelů se stejnou technikou.

Nejčastějším důvodem pro svolávací akci jsou dle webu Svolávačky.cz závady na motoru, dále riziko požáru a problémy s airbagy.

V následující galerii je možné si prohlédnout automobilky, které loni trápilo nejvíce svolávacích akcí. U každé automobilky nechybí ani výčet modelů, kterých se svolávací akce týkaly, u některých z nich ale mohlo jít i o několik akcí pro různé roky výroby. Detaily pro všechny svolávací akce najdete na zmíněném specializovaném webu.

Do servisů nemusela zdaleka jen nová auta, nuceně byly pozvány i starší automobily. Platí také, že ne každého vozu dané modelové řady a roku výroby se svolávací akce musí nutně týkat, stejně tak nemusela být daná série postiženého automobilu vůbec v prodeji v České republice. Zjistit, jestli na auto není vyhlášena nějaká taková akce, je možné například u autorizovaných dealerů prostřednictvím VIN.

 

Právě se děje

Další zprávy