Miliony aut musí do servisů. Kvůli pavoukům i klíčkům

Miliony aut musí do servisů. Kvůli pavoukům i klíčkům
Celkem 1,9 milionu kusů vozu Toyota Prius má závadu v softwaru ovládajícím hybridní systém pohonu. Jde o priusy vyrobené od března roku 2009 do letošního února. Software může způsobit poškození tranzistorů, načež se automobil sám uvede do bezpečnostního režimu. V lepším případě s ním řidič může dál jet se sníženým výkonem soustrojí, v horším se vůz zastaví.
Ještě jednou Toyota. V USA zjistila, že v sedačkách vozů s vyhříváním je materiál, který nesplňuje bezpečnostní normy pro hořlavost. Sice zatím nebyla hlášena žádná vznícení či zranění, přesto firma rozhodla o zastavení prodejů šesti modelů včetně velmi prodávaného vozu Toyota Camry.  Zda se budou do servisů svolávat i již prodané exempláře, zatím rozhodnuto nebylo.
Zhruba 2,6 milionu vozů vyrobených v koncernu General Motors musí do servisů kvůli úpravě zapalovací skříňky. Klíč, který je v ní zasunutý na svazku s dalšími klíči či předměty, se totiž může samovolně pootočit a způsobit vypnutí motoru, čímž přestanou fungovat elektrické systémy včetně posilovačů brzd. V souvislosti s tím se eviduje nejméně 12 úmrtí. Akce se týká například vozů Cobalt, Pontiac G5, Saturn Ion a dalších.
Už podruhé během tří let svolává japonská automobilka Mazda do servisů americké majitele vozu Mazda 6. Tentokrát se jedná o ročníky výroby 2010 až 2012 vybavených motorem o zdvihovém objemu válců 2,5 litru. Do servisů má přijet  42 000 vozů. Důvod je téměř neuvěřitelný. Pavouci, které zjevně přitahuje vůně benzinových výparů, mohou podle oficiálního vyjádření značky upříst pavučinu v odvzdušňovací hadici palivového systému. Vinou toho pak dojde k omezení paliva a dalším důsledkem může prý být i prasknutí palivové nádrže. Z ní pak palivo unikne a hrozí i požár. Mazda se domnívá, že bude stačit nahrání jiné mapy do řídící jednotky motoru.
Foto: Aktuálně.cz
Radek Pecák Radek Pecák
13. 4. 2014 14:40
Projděte si přehled aktuálních svolávacích akcí světových automobilek. Některé důvody kontrol zní kuriózně.
 

Právě se děje

Další zprávy