Světový žebříček automobilek: První je opět GM

ČTK ČTK
9. 8. 2011 5:33
auto

Zpět na první místo ve světovém žebříčku největších výrobců automobilů vrátil americký koncern General Motors. Vloni vedoucí japonská Toyota Motor klesla za první pololetí až na třetí místo následkem březnového zemětřesení. 

Na druhé příčce se v pololetí držel německý Volkswagen.

Toyota celosvětově prodala za první pololetí 3,7 milionu aut, což představuje meziroční pokles o 11 procent. Za duben až červen se ale její odbyt meziročně propadl o 62 procent kvůli následkům rozsáhlého zemětřesení a cunami, které poničily výrobní závody na severovýchodě Japonska. Nedostatek komponentů pak japonským výrobcům zkomplikoval výrobu i jinde ve světě.

Americký rival General Motors prodal za první pololetí ve světě celkem 4,5 milionu vozů. Německý Volkswagen, jehož součástí je i mladoboleslavská Škoda Auto, prodal 4,13 milionu aut.

Toyota přitom prodávala nejvíce aut ve světě celé poslední tři roky. A jen dva dny před březnovým neštěstím uvedl prezident Akio Tojoda, že Toyota do roku 2015 dosáhne hranice ročního prodeje deset milionů kusů, což by bylo v odvětví vůbec poprvé.

Manažeři indické divize Toyoty dnes uvedli, že solidní nárůst odbytu vozů z produkce skupiny na indickém trhu Toyotě potvrzuje, že automobilka jde správným směrem. Potíže po zemětřesení jsou podle nich jen dočasné.

 

Právě se děje

Další zprávy