Nabídka levných hatchbacků se rozšiřuje. Do Česka dorazilo nové Suzuki Baleno, má i hybridní verzi

Jan Markovič Jan Markovič
12. 7. 2016 10:42
Suzuki poslalo na český trh nový model Baleno. Kompaktní hatchback vsadil na jednoduchý design a prostorný interiér. Kufr pojme 355 litrů zavazadel. K pohonu poslouží benzinové motory včetně jedné varianty kombinované s elektromotorem. Auto začíná na ceně 293 300 Kč.
Suzuki Baleno svým zaměření poslouží hlavně v městském provozu nebo jako vůz pro nenáročné řidiče.
Suzuki Baleno svým zaměření poslouží hlavně v městském provozu nebo jako vůz pro nenáročné řidiče. | Foto: Suzuki

Na český trh dorazilo nové Suzuki Baleno. Kompaktní hatchback, který čeká i nelehký souboj s domácí Škodou Fabia, má jednoduchý čistý design a skladné rozměry. S délkou se vejde pod čtyři metry. Jeho kabina by i tak měla být prostorná. Kufr nabízí základní objem 355 litrů, po sklopení zadních sedadel až 1085 litrů.

Japonská automobilka vybavila Baleno celou řadou novinek. Vůz stojí na nové platformě, která by podle výrobce měla mít o 10 procent vyšší tuhost a být o 15 procent lehčí než u srovnatelné konkurence. Úplně nové jsou ale i motory. V nabídce se objevuje přeplňovaný benzinový tříválec s litrovým objemem. Motor 1.0 Boosterjet dosahuje výkonu 82 kW.

Druhou možností je čtyřválcová jedna-dvojka o výkonu 66 kW. Tu lze mít ve standardním provedení a také jako takzvaný mild-hybrid. Jde o kombinaci s elektromotorem, která ale neumožňuje jet pouze na elektřinu. Elektromotor tady slouží jako pomocník s rozjezdem. Zařízení by mělo i šetřit palivo. Spotřeba hybridu oproti motoru bez tohoto systému je podle tabulkových údajů o dvě deci nižší.

K řazení poslouží hned tři převodovky. Se základním čtyřválcem lze spojit buď manuální pětistupňovou převodovku nebo variátor CVT. Hybrid je k dispozici pouze s manuálem, který je také u přeplňovaného motoru. K němu se pak za příplatek dodává i šestistupňový automat.

Suzuki Baleno svým zaměření poslouží hlavně v městském provozu nebo jako vůz pro nenáročné řidiče. Tomu odpovídá i fakt, že nejdynamičtější verze zvládá překonat stovku za 11 sekund, se základním motorem to vozu trvá 12,3 sekundy. Suzuki ovšem nasadilo zajímavou cenu, začíná na 293 300 korunách.

Kompletní ceník vozu i technické údaje najdete zde.

 

Právě se děje

Další zprávy