Stovky domů na kolech parkují v Praze na srazu karavanů

ČTK Radek Pecák ČTK, Radek Pecák
11. 8. 2011 0:26
Cestování v karavanech je oblíbená zábava zejména pro starší generace
Foto: Radek Pecák

I z Číny či Tchaj-wanu přijeli do Česka účastníci 77. ročník mezinárodního srazu karavanistů.

V pražských Leňanech, v areálu výstaviště lze napočítat celkem třicet národních vlajek.

Zhruba 600 obytných vozů a karavanů obývá od minulého víkendu 1200 účastníků srazu.

V Česku nyní tráví týden a navštíví při autobusových výletech tuzemské památky a města. Sraz skončí 14. srpna.

Britové si potrpí na vlajky

"My se účastníme už potřinácté," řekl motorista, který do Čech přijel ze sousedního Německa. "Vždy je to velká zábava. Potkáváme se s přáteli z několika koutů světa. Na druhou stranu, když chcete mít klid, zalezete si do svého domku na kolech a o nic víc se nestaráte," podotkl.

Asi nejvíce vlajek lze napočítat v místech, kde parkují účastníci z Velké Británie. "V Anglii jsou karavany velmi oblíbené, zejména u starší generace. Tolik svobody jako v domě na kolech si nikde neužijete. Můžete zastavit, obdivovat přírodu, města, poznat lidi," řekl Richard Bohannan z Velké Británie, který tímto způsobem cestuje téměř 40 let.

Česká republika setkání majitelů domů na kolech hostí ve své novodobé historii poprvé. V československé minulosti se dvě setkání uskutečnila v letech 1974 a 1991 ve Vysokých Tatrách.

Moderní karavan stojí i miliony

"Karavaning má přitom v Česku dlouhou historii. Československo bylo dokonce v roce 1933 při samotném založení mezinárodní federace. Vášeň pro cestování a kempování prostě máme v krvi," sdělil pořadatelel Miroslav Fiřt z Federace campingu a caravaningu České  republiky.

Podle Fiřta zájem o karavanovou turistiku v Česku výrazně roste. "Není to jen hobby, ale způsob života. Lidé, kteří si takové cestování oblíbí, jsou ochotni investovat nemalé prostředky," řekl. Federace campingu a caravaningu České republiky sdružuje asi 850 členů. Počet lidí, kteří holdují karavanové turistice, se však jen těžko může odhadnout.

Na rozdíl od laminátových buněk zavěšených v minulosti za škodovkami jsou moderní karavany mnohdy jako luxusní dům. "Výhodou je, že jsou mobilní a mohou měnit prostředí podle libosti," řekl Fiřt. Ceny moderních domů na kolech jsou od 800 000 do několika milionů korun.

Češi využívají karavany nejčastěji pro cesty k moři. Oblíbenými destinacemi karavanistů jsou Chorvatsko, Španělsko, ale také Slovensko nebo maďarský Balaton.

 

Právě se děje

Další zprávy