Stop zpoceným a zmrzlým capartům. V Česku pro ně vyrobí klimatizovanou autosedačku

Martin Přibyl Martin Přibyl
7. 10. 2020 9:30
Je to nápad, který vznikl v rámci interního start-upového programu německého automobilového dodavatele Mahle. „Při každé cestě na dovolenou ve Francii se moje děti vždycky strašně potily v autosedačkách,“ vysvětluje Dr. Mario Wallisch, který s myšlenkou přišel. Řešení problému bude na trhu od příštího roku.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Shutterstock

Wallisch s kolegy z divize zabývající se součástkami pro termomanagement aut, dal dohromady tým nazvaný Com4Kids. Společně se jim pak podařilo uspět v interní soutěži Mahle.

Schéma klimatizované autosedačky Mahle.
Schéma klimatizované autosedačky Mahle. | Foto: Mahle

Výsledkem jejich práce je kompaktní modul, jenž dokáže díky ventilaci udržet v létě povrch sedačky chladný a v zimě ho vyhřát. Dítě tak nemusí být nabaleno do bundy nebo jiného teplého oblečení, které by snižovalo účinnost bezpečnostních pásů. "Jedná se o aktivní inteligentní systém klimatizace, který nejmenším pasažérům dopřeje teplotu, při níž se budou cítit dobře a v suchu," popisuje výhody systému mluvčí Mahle Bettina Schlegelová.

Dětská sedačka jako taková má přitom zůstat nezměněná. Elektronika, která systém ovládá, je mimo dosah dětí, potah, v němž je veden vzduch, se dá nadále vyprat v pračce. O přísun šťávy k integrovanému ventilátorku se postará 12V zásuvka a celý systém se ovládá mobilní aplikací připojenou pomocí Bluetooth. K dispozici je i automatický režim, jenž udržuje předem stanovenou teplotu.

"Poptávka po takovém systému mezi zákazníky je," říká Franziska Erhardtová, která má v rámci týmu Com4Kids na starosti prodej. Mezi výrobci autosedaček však dosud nebyl nikdo, kdo by ji dokázal nabídnout. Podle Erhardtové jsou přitom zavedení evropští výrobci autosedaček tlačeni k inovacím, aby obhájili svou vyšší cenu a měli co nabídnout v porovnání s agresivní asijskou konkurencí.

Mahle tak pro svůj patentovaný systém již našlo zájemce na straně výrobců dětských zádržných systémů. "Vstoupili jsme do vývojového partnerství s jedním ze známých výrobců, který uvede klimatizovanou autosedačku, model pro větší děti, na evropský trh v polovině příštího roku," řekla Aktuálně.cz mluvčí Mahle Bettina Schlegelová. Jméno výrobce zatím musí zůstat v tajnosti.

Firma již nicméně počítá, že by ročně měla vyrobit na 200 tisíc podobných klimatizačních jednotek. Počítá se i s tím, že by se mohly nasadit také ve speciální sedačkách určených pro počítačové hráče. Vznikat přitom budou v české továrně Mahle v Holýšově u Plzně, protože právě tento závod se specializuje na výrobu klimatizací.

Pro automobilové dodavatele, jako je Mahle, znamenají podobné produkty způsob, jak se alespoň částečně zbavit závislosti na automobilovém průmyslu, který v důsledku nástupu elektromobility a pandemie koronaviru nezažívá nejlepší časy.

 

Právě se děje

Další zprávy