Jak se v Česku prodávají ojetiny? Více než třetina jich má stále stočený tachometr

Martin Přibyl Martin Přibyl
6. 2. 2019 6:06
V celém Česku bylo vloni podle statistik autobazaru AAA Auto inzerováno lehce přes 900 tisíc aut k prodeji. Nového majitele jich ale podle Cebie našlo jen 765 tisíc. O jaké vozy mají Češi zájem? Jakou vyžadují výbavu? Kolik jsou ochotni zaplatit a kolik aut bylo stočených? Podívejte se do exkluzivního přehledu.

Statistiky vycházejí z informací společnosti Cebia o prodaných vozech a z údajů největší sítě českých autobazarů AAA Auto o inzerci ojetin a autech prodaných v rámci jejích jednotlivých poboček.

Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů.
Kancelář prezidenta užívala tento vůz od 19. prosince 2003. Za více než tři roky najezdil pouze necelých padesát tisíc kilometrů. | Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Počet stočených aut klesá

Společnost Cebia tvrdí, že u prodané ojetiny bylo v průměru udáno 157 tisíc najetých kilometrů. Podle kvalifikovaných odhadů ale také klesá množství aut se stočeným tachometrem - zatímco dříve se pohybovalo okolo 40 procent, ve druhé polovině loňského roku kleslo na 37 procent.

Příčinou podle Cebie není ani tak přísnější legislativa, která omezuje provoz stočených aut, ale to, že je na trhu stále více zánovních vozů, u nichž nezákonné manipulace s počitadlem najeté vzdálenosti nemají smysl.

Statistika AAA Auto, která počítá s inzerovanými, ne prodanými vozy, uvádí průměrný nájezd 152 tisíc kilometrů a stáří 9,5 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy