Jak se v Česku prodávají ojetiny? Více než třetina jich má stále stočený tachometr

Martin Přibyl Martin Přibyl
6. 2. 2019 6:06
V celém Česku bylo vloni podle statistik autobazaru AAA Auto inzerováno lehce přes 900 tisíc aut k prodeji. Nového majitele jich ale podle Cebie našlo jen 765 tisíc. O jaké vozy mají Češi zájem? Jakou vyžadují výbavu? Kolik jsou ochotni zaplatit a kolik aut bylo stočených? Podívejte se do exkluzivního přehledu.

Statistiky vycházejí z informací společnosti Cebia o prodaných vozech a z údajů největší sítě českých autobazarů AAA Auto o inzerci ojetin a autech prodaných v rámci jejích jednotlivých poboček.

Foto: Thinkstock

Dovoz ojetin stále roste

Byť podíl dovážených ojetin stále roste (vloni o 3,8 procenta na 177 117 aut), nadpoloviční většina prodaných aut nadále pochází z Česka. U 17 procent je pak uveden německý původ. Cebia ale varuje před tím, že až třetina importovaných ojetin může pocházet odjinud, než udává prodejce. Ten se tak snaží maskovat např. balkánský nebo jihoevropský původ auta - takovým autům totiž Češi nevěří.

Vozy s českým původem jsou běžně mladší. AAA Auto uvádí, že průměrný věk nabízeného ojetého vozu je 9,5 roku, kdežto u dovezené ojetiny je podle Cebie 10,3 roku.

 

Právě se děje

Další zprávy