Čím víc trucků, tím víc Trump. Výsledek amerických voleb odpovídá prodejům aut

Jiří Kaloč, Roman Šitner
14. 11. 2016 7:16
Podle statistik dopadly volby podle toho, jaká se v daném státě prodávají auta. Trucky se více prodávají ve venkovských státech, naopak málo ve městech. Osobní vozy, jak je známe v Evropě, tvoří v USA jen 43 procent prodejů aut.
Foto: Aktuálně.cz

Vůbec nejvíce hlasů získal Trump ve státě Wyoming (přes 70 procent), kde se podle statistik prodává 80 procent velkých pick-upů, nejvíce z celých Spojených států. Na opačném konci tabulky najdete Kalifornii, kde získal Trump pouze třetinu hlasů. Jeden z nejbohatších států USA má velmi přísné emisní limity, podporuje elektromobilu a trucky zde mají podíl pouze 42 procent.

Výjimkou potvrzující pravidlo je naopak Florida, kde Trump také vyhrál, ale podíl trucků na prodejích tvoří pouze 49,6 %. Jenže v tomto státě tvoří velkou část voličů důchodci, kteří se zde stěhují na stáří z jiných států USA. Jinak v prvních sedmi státech USA z hlediska největšího tržního podílu trucků vyhrál Trump s jasnou nadpoloviční většinou hlasů.

Jestliže v Evropě jsou trucky alias terénní pick-upy používány spíše jako užitkové automobily a jejich podíl na trhu je minimální, v USA je tato kategorie nesmírně populární. Kategorii nejmenších trucků, které se podobají těm evropským, se v USA říká „čtvrt-tuny“ (Toyota Tacoma, Chevrolet Colorado, Ford Ranger, Honda Ridgeline) a z hlediska prodejů jasně prohrávají s "půl-tunami", mezi které patří například Ford F-150, Ram 1500, Chevrolet Silverado 1500 nebo GMC Sierra 1500. V této kategorii se angažují i japonské automobilky s modely Toyota Tundra a Nissan Titan.

Pro ty, kterým nestačí již docela obří půl-tuna, jsou v nabídce amerických automobilek ještě “třičtvrtě-tuny“ a „tuny“. U Fordu jsou to modely F250 a F350, u Chrysleru Ram 2500 a 3500 a u GM Chevrolety Silverado 2500 a 3500 nebo luxusnější GMC Sierra 2500 a 3500.

Jen pro upřesnění, termíny jako"čtvrt-tuna", „půl-tuna“ „třičtvrtě-tuna“ a „tuna“ jsou jen vžitým pojmenováním té které kategorie, a nemají žádnou vazbu na hmotnost nebo nosnost zmíněných automobilů. Například „malá“ Toyota Tacoma uveze okolo 650 kg, na „půl-tunu“ Ford F-150 lze naložit okolo 1500 kg, jeho větší sourozenec F250 zvládne i dvě tuny a Ford F350 dokonce 3,2 tuny. Přitom může táhnout až osmitunový přívěs popřípadě desetitunový, pokud má na korbě točnu jako tahač.

 

Právě se děje

Další zprávy