Stát zlikvidoval 276 padělaných automobilových disků. Víte, jak napodobeniny poznat?

Eva Srpová Eva Srpová
28. 3. 2019 6:01
Podle odborníků jsou v Česku na trhu desetitisíce padělků kol. Víte, jak je poznat? Prověřte si typový list a také pečlivě zkontrolujte písmena vyražená na disku. Přinášíme přehled.
Foto: Archiv ÚZSVM

Bezpečnostní riziko padělků

Vedle toho, že podvodník, který vám prodá padělané nebo nehomologované kolo, si vydělá i desítky tisíc, se s těmito výrobky váže i bezpečnostní riziko.

Nehomologovaná kola totiž neabsolvovala pevnostní testy, například testy ohybu a nárazové testy, a ani zástavbové zkoušky do vozidla, což je z hlediska bezpečnosti velmi důležité. Nejsou ani známy informace o použité slitině, její pevnosti, nosnosti a dalších vlastnostech.

"Existuje zde tedy reálné riziko, že při kritické situaci, jakou je například projetí díry ve vozovce vysokou rychlostí, se kolo zachová jinak, než by mělo, a například dojde k jeho prasknutí, které následně způsobí neovladatelnost vozidla," varuje Jiří Polívka z Alcaru.

Není potřeba dodávat, že s nehomologovaným kolem se majitel auta vystavuje riziku pokuty ze strany policie a v případě uplatňování pojistné události mu hrozí odmítnutí pojistného plnění od pojišťovny z důvodu použití nehomologovaných součástí na vozu.

 

Právě se děje

Další zprávy