Stanice v Lovosicích bude nabíjet až 16 elektromobilů, půlka stojanů je pro Tesly

ČTK ČTK
7. 6. 2021 16:07
V Lovosicích vzniká komplexní nabíjecí hub pro elektromobily. Zatím zde stojí 12 stojanů - osm pro automobily Tesla, čtyři stanice Ionity, do budoucna se počítá s dalšími čtyřmi stojany pro pomalejší nabíjení určené hlavně pro obyvatele města. Elektřina pochází z vodní elektrárny v Píšťanech.
City hub pro elektromobily, Lovosice.
City hub pro elektromobily, Lovosice. | Foto: ČTK

V Lovosicích na Litoměřicku vzniká největší dobíjecí stanice v republice, naráz si u ní nabije svůj elektromobil až 16 řidičů. Nabíječky jsou zásobovány elektřinou z vodní elektrárny v Píšťanech, na kterou je napojena i část města. Takzvaný city hub zatím funguje v testovacím režimu, uvádí starosta Lovosic Milan Dian (ANO).

Dobíjecí stanice disponuje čtyřmi stojany společnosti Ionity, osmi stojany Tesla Supercharger a do budoucna se počítá i se čtyřmi stojany pro rezidenty. Po dokončení dokáže stanice za hodinu nabít 15 000 kilometrů. Je na strategickém místě nedaleko dálnice D8, aby ji mohli využívat převážně řidiči, kteří přes Českou republiku přejíždějí. Podle náměstka ústeckého primátora Martina Hausenblase (PRO! Ústí) by měl podobný projekt vzniknout i v Ústí nad Labem.

"Prostor ještě není otevřen pro stoprocentní provoz, Tesla s Ionity musí domluvit slavnostní otevření. Teď ve zkušebním provozu, ještě to není dotažené," uvedl Dian. Podle něj bude mít 12 nabíječek větší výkon, čtyři budou nabíjet auta pomaleji. "Jsou zde rychlonabíječky nebo superrychlé nabíječky a pro rezidenty, tedy pro místní obyvatele Lovosic, budou k dispozici čtyři normální nabíječky, tedy takové, které nabíjejí pomaleji, v delších časových intervalech," uvedl starosta.

Projekt vyšel podle starosty na více než deset milionů korun, město se na něm podílelo v řádech nižších milionů korun. "Shodou okolností v té době T-mobile pracoval na rozšiřování internetové sítě, proto jsme aktivity spojili a využili jeden výkop," uvedl Dian. Doplnil, že právě výkopové práce hradilo město.

City hub pro elektromobily, Lovosice.
City hub pro elektromobily, Lovosice. | Foto: ČTK

Vodní elektrárna Píšťany zásobuje také například zimní stadion nebo plavecký bazén. "Je to zálohované z distribuční soustavy, kdyby náhodou elektrárna nebyla schopna vyrobit tolik, kolik bude potřeba. Může se stát, že bude nízká hladina Labe," řekl ČTK iniciátor projektu, který si nepřál být jmenován.

Podle něj vede vysokonapěťový kabel pod dnem řeky Labe i pod částí města. Dodal, že poprvé se dotčené orgány sešly v létě 2019. Starosta řekl, že město do budoucna počítá s tím, že by se na vodní elektrárnu napojily také například školy.

 

Právě se děje

Další zprávy